Alapértelmezett, Hírek

XXIV. Országos Középiskolás Hétvége

2023. október 20-22. között megszervezésre került a XXIV. Országos Képzés Hétvége Szilágysomlyón. A rendezvényt a Wilfried Martens Centre for European Studies és a Kós Károly Akadémia szervezte.

Az esemény október 20-án, pénteken kezdődött a Ioan Ossian Technológiai Iskola konferenciatermében. Az Országos Képzés Hétvége résztvevőit köszöntőbeszédeikkel az iskola igazgatójától, Grabán Zsolt-Attila, a Kós Károly Akadémia Alapítvány igazgatója, Bernáth István, Szilágybagos polgármestere és Jaroslaw Pietras, a Wilfried Martens Közép-Európai Tanulmányok Központjának vezető kutatója üdvözölte. Tallián Franciska, a Romániai Magyar Diákszövetség képviselője bemutatta a hétvége programját majd ezt követően Jaroslaw Pietras WMCES munkatársa tartott előadást „Az EU bővítésének új hulláma: feltételek, folyamat és következmények” címmel. Az érdekes, interaktív kérdésekkel és válaszokkal kiegészített prezentáció után a résztvevőknek lehetősége nyílt egymást jobban megismerni néhány bemutatkozási és közösségépítő játék segítségével.

A második napon az első előadást a Fake News-ról hallhatták Dr. István Benedek PhD-tól, a Babeș-Bolyai Egyetem előadójától. Az ebédet követően a diákok részt vettek Demyén István, Szilágybaksa polgármester előadásán ami a közszolgálatról szólt. Az előadás követöen a MAKOSZ vezetőségének tagjainak moderálásával a résztvevők egy aktuális közügyet csoportosan vitattak meg kisebb témákra és kérdésekre bontva, mely vitában minden diáknak lehetősége volt kifejteni a véleményét.

Köszönjük szépen Dr. Benedek Istvánnak, Jaroslaw Pietrasnak és Demyén Istvánnak az előadásokat, valamint köszönjük a Wilfried Martens Centre for European Studies-nak és a Kós Károly Akadémia Alapítványnak a támogatást.