Alapértelmezett, Hírek

A hétvégén zajlott a XXI. EU Akadémia

“Think global, go local – Erdély és az új világ(t)rendek” mottóval startolt el múlt pénteken, december 8-án a XXI. EU Akadémia Nagyváradon.
Átalakuló energiapiac, zöld átállás, mesterséges intelligencia, új kihívások a közigazgatásban, aktuális gazdasági és felsőoktatási trendek, Európa jövője – és számos ezekhez hasonló izgalmas előadások elé nézhettek a résztvevők. 
Első nap négy plenáris előadáson tanulhattak, illetve kérdezhettek Erdélyről és az új világ(t)rendekről. Cseke Attila szenátor a közigazgatás régi problémáira és új kihívásaira világított rá. Ezt követően Zákonyi Botond nagykövet Közép-Kelet-Európa lehetőségeiről és új kilátásairól tartott előadást. MI a jövő? – tette fel a kérdést Dr. Tóth Ágnes mesterséges intelligencia szakértő, a Budapesti Metropolitan egykori elnök-vezérigazgatója. Előadásának fő üzenete az volt, hogy a mesterséges intelligencia nem fogja felváltani az embert, de azok, akik tudják használni, mindenképp fel fogják váltani azokat, akik nem. A résztvevők majd Tánczos Barna szenátorral járhatták körül a „Zöld átállás Romániában” témakört.
A szombati nap első blokkjában az „Új világrend küszöbén” témát boncolgathatták hadtörténeti, diplomáciai és gazdasági szempontból. Az előadások sorát Dr. Somkuti Bálint hadtörténész, biztonságpolitikai elemző nyitotta meg, aki elmondta, hogy nincs új a nap alatt – avagy minden hadi folyamat valamilyen formában már megtörtént a múltban, és ezek mentén kell az aktuális megoldásokat is megkeresnünk. Ezt követően Dr. Kiss Rajmund diplomáciai szakértő különböző tárgyalási technikák világába vezette be a hallgatóságot. Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja jóvoltából Románia aktuális pénzügyi kilátásairól hallhattak inflációs hatások, árfolyamalakulás, ársokk következmények és ehhez hasonló érdekes szempontok mentén.
Merre tovább, Homo Europeaus? – szolgált a második blokk fő kérdéseként szombaton.
Markó Béla, a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke „A történelem kezdete vagy vége? Magyarok Erdélyben, magyarok Romániában” címmel tartott előadást, végigvezetve a hallgatóságot a honnan indultunk, hova jutottunk fonalon. Majd Szabó Ödön, a Képviselőház Oktatási Bizottságának alelnöke jóvoltából új oktatási törvényekről és új trendekről tudhattak meg többet a résztvevők Románia köz- és felsőoktatásának vonatkozásában.
A harmadik blokkban Európa került célkeresztbe! Első körben Bíró Rozália, az Európai Néppárt Nőszervezetének elnöke, Vincze Lóránt és Winkler Gyula európai parlamenti képviselők vitájának lehettek tanúi „Európa jövője” címmel. Ezt követően Dr. Ionela Ciolan, a Wilfried Martens Centre for European Studies európai külpolitika kutató-munkatársa mutatta be az EU bővítési- és szomszédságpolitikáját. Megosztotta a hallgatósággal gondolatait Ukrajna és Moldva Köztársaság csatlakozási perspektiváiról és arról, hogy ez milyen következményekkel járna Romániára nézve.
A szombati nap negyedik egyben utolsó blokkjában a gazdálkodás és gazdaság volt a téma. Dr. Rácz Béla-Gergely, a Babeș Bolyai Tudományegyetem adjunktusa Románia legfrissebb gazdasági trendjeibe nyújtott betekintést a résztvevőknek. Szó volt az aktuális állami megszorítások okairól és ezek lehetséges folytatásáról, illetve olyan érdekes gazdasági jelenségekről, mint a közepes jövedelmű országok csapdája.
A záróelőadás során Székely-Farkas Tímea környezetgazdász, környezetvédelmi szakember gyakorlati tippeket osztott meg a hallgatósággal a tudatos vásárlásról és a megfelelő hulladékkezelés lépéseiről, alapelveiről. Emellett bemutatásra került Bihar megye „zöld térképének” logisztikája, az „annyit fizetsz, amennyit eldobsz” – rendszer eredményei, a Wastebook applikáció és egyéb olyan kezdeményezések, amelyek által Bihar megye Románia legzöldebbjévé vált hulladékkezelési szempontból.
Fotók: Lévai Zoltán