Alapértelmezett, Hírek

IV. Erdélyi Perpatvar

A 2023-as Erdélyi Perpatvar döntő eseménye, a Wilfried Martens Centre for European Studies-nak és a Kós Károly Akadémia Alapítványnak az egyik kiemelkedő rendezvénye, amely december 15. és 17. között került megrendezésre Székelyudvarhelyen.

Az előselejtezők során 99 kiváló középiskolás diák jelentkezett a programra, akik összesen 33 csapatot alkottak. A csapatok, három tagból álltak a selejtezők során a diákok beletanulhattak a vita művészetébe, a döntő szakaszba a 12 legjobb csapat jutott tovább.

Az esemény központi témája a „Jövő Európa” volt, amely a COVID utáni korszakot, az orosz-ukrán háborút, gazdasági válságokat, környezeti problémákat és még sok más témát foglalt magában. A csapatok gondolatébresztő vitákat folytattak változatos témákban, mint például az EU hatásköre, feminista mozgalmak, az azonos nemű pároknak szóló örökbefogadási szabályok és etikai dilemmák a tudományos kutatásban.

A döntő eseményen közel 80 személy vett részt, egy pörgő és intellektuálisan ösztönző légkört teremtve. Az eseményt online is követheték a nézök.

A legmeghatározóbb pillanatok közé tartozott a viták az intelligens algoritmusok alkalmazásáról az igazságszolgáltatásban és a politikai döntéshozatalban.

A döntő rendezvényen előadást tartott Katerina Jakimovska  a Wilfried Martens Centre for European Studies munkatársa aki az EPP prioritásairól tájékoztatott, kiemelve a 2024-es Európa Parlamenti választásokat, emellett Európa és Románia ifjúságpolitikai prioritásait is górcső alá vette, valamint érintette a 2019-2027-es EU ifjúsági stratégiát is.

 Minden elismerésünk a Jánusz (Kolozs) csapatnak, akik logikusan felépített érveikkel, kiemelkedő vitaismeretükkel a legtöbb pontot zsebelték be, így ők nyerték a IV. Erdélyi Perpatvar döntőjét! A Disertorum (GYTIT) csapat pedig a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott.