Alapértelmezett, Egyéb, Hírek

Elstartolt a XX. MIÉRT Akadémia

Tegnap, december 9-én, pénteken elstartolt a XX. MIÉRT Akadémia “Múltból a jövőbe” címmel Püspökfürdőn. A megnyitón Kovács Péter, a Kós Károly Akadémia Alapítvány alelnöke és Szabó József, a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium kabinetigazgatója is köszöntötte a résztvevőket. Tőtős Áron, a MIÉRT elnökhelyettese és az esemény főszervezője is köszöntötte a résztvevőket, és szót ejtett arról, miért is érdemes évről-évre megszervezni a MIÉRT Akadémiát.

Ezt követően az elmúlt húsz évről, a jelen álláspontról és a következő húsz év terveiről, céljairól beszélt Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes az első panelbeszélgetés során. 

 “Mi arra vállalkoztunk, hogy hosszú távon az életet tervezhetőbbé, kiszámíthatóvá tesszük a fiatalok, a családok számára a szülőföldön, hogy olyan programokat indítunk, amellyel az életminőséget javítani tudjuk. Nekünk ebben a háborús időszakban is az a dolgunk, hogy ne csak tüzet oltsunk, hanem építkezzünk is.” – fogalmazott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Az aktuális problémák felvázolása során a politikai témákat érintve szó esett a történések emberi oldaláról is. A miniszterelnök-helyettes kiemelte: gyökér nélkül nincs törzs, törzs nélkül nincsenek ágak, ágak nélkül nincs lomb, levelek, nincs fa. 

Takács Csaba, a Communitas Alapítvány elnöke “Otthont a hazában” című előadásában az RMDSZ elmúlt évtizedeiről beszélt, az útról, amit már elődeink megtettek, illetve a még előttünk álló feladatokról, amelyben szükség van a fiatalok meglátásaira, hiszen mindannyiunknak szívügye az erdélyi magyarság támogatása, felemelése.

A megnyitón a Magyar Kormány képviseletében Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója ezzel a gondolattal indította a beszélgetést: ,,Legjobb időszakban találkoztunk!”. A Quo Vadis Európa? című beszélgetés során a jelen problémáira fektették a hangsúlyt, Orbán Balázs olyan kérdésköröket emelt ki, amelyek európai és globális téren is visszaköszönnek.

Az eseményt szombaton Köteles Dieter nagyváradi vállalkozó előadásával indították, majd Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus, habilitált egyetemi docens előadását hallhatták a résztvevők “A globális elit” címmel, melyet azonos címmel megjelent könyve ihletett. 

Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő a nemzetállamokat, illetve a nemzetben gondolkodó fiatalokat érintő kihívásokról, lehetséges megoldásokról beszélt, majd Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő “ A rejtélyes Z generáció” világába nyújtott betekintést. 

A szombat délutánt Hatos Attila, a KMDSZ elnöke “Mit akar az erdélyi egyetemista?” című előadásával indították, majd Gönczi József vállalkozó, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület elnöke az általa vezetett, másfél évtizede létező és jól működő egyesületről mesélt, arról, hogyan sikerült valamit a semmiből felépíteni.

A szombat esti kerekasztal beszélgetés meghívottjai Hausmann Cecília (Lüster Manufaktúra), Matusinka Beáta (L’atelier coworking iroda) Papp Lilla-Aliz (Zatz kávézó) és Tóga Gergő (Dél-Nyugat Szatmári Helyi Akciócsoport) voltak, akik saját sikertörténeteiket osztották meg velünk. A cél az volt, hogy ezek a fiatal vállalkozók inspirálni tudják a résztvevőket, hogy rávilágítsák őket, a kemény munka bizony meghozza gyümölcsét, és az akadályok, problémák azért vannak, hogy leküzdjük őket, és tanuljunk belőlük.