Alapértelmezett, Egyéb, Hírek

Varga Gábor vehette át az idei Erdélyért Életműdíjat

A 2021-ben odaítélt Erdélyért Életműdíjat december 8-án, csütörtök este Varga Gábornak a nagyváradi Szigligeti Színház emeleti páholyelőcsarnokában adták át Markó Béla és Takács Csaba elnök urak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Communitas Alapítvány és a Kós Károly Akadémia Alapítvány nevében.

Varga Gábor nemcsak Nagyvárad, hanem egész Erdély közéletének egyik fontos szereplője úgy 1989 előtt, mint után is, politikusi és intézményvezetői feladatait is ugyanazzal az erővel és kitartással végezte, mint írói, irodalomszervezői munkáját azelőtt. 

Az esemény egy felolvasással kezdődött, mégpedig Bartók Béla Este a székelyeknél című alkotását Oszaczky-Andrássy Katalin előadásában hallhatták a jelenlévők, majd ezt követően Meleg Vilmos előadta Varga Gábor Betájoló című alkotását, részlet Az ottmaradt nyár című könyvből.

Ezután Markó Béla laudációját hallhatták a jelenlévők. “Ha pedig valaki ma azt kérné tőlem, mondanék mégis egy igazi váradit, ismétlem, habozás nélkül rávágnám: Varga Gábor. Hogy milyen egy igazi váradi? Szókimondó és lelkes, tehetséges és tettrekész, ha kell, lázadó, ha kell, összeesküvő, mindig nyughatatlan, mindig harsány, vannak tervei, és ha hagyják, meg is valósítja ezeket a terveket.” – fogalmazott a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke. 

A laudációt követően Kós Anna Kukkolási jegyzőkönyvek (2009) című dokumentumfilmjéből vetítettek részleteket, majd Varga Gábor Confessions című kötetéből Hajdu Géza adott elő egy részletet.

Az esemény Frederic Chopin Esz dúr Nocturne, Op. 9. Nr. 2. darabjával zárult Oszaczky-Andrássy Katalin előadásában.

Fotók: Bíró Norbert

Gyarmathy János marosvásárhelyi képzőművész Magvető című bronzszobra