Hírek

Elindult a Collegium Varadinum tehetséggondozó programja

2021. december 3. és 5. között tartotta első képzéshétvégéjét a Collegium Varadinum szakkollégium Egyetemista programja Püspökfürdőn, ahol sor került az egyetemista program hivatalos megnyitójára is.

Hosszas tervezés és előkészítés után húsz Nagyváradon tanuló magyar hallgatóval elindult a szakkollégium egyetemista programjának első évfolyama. A megnyitón Tőtős Áron a szakkollégium elnöke mellett felszólalt Forró László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökhelyettese és Böcskei László római katolikus megyés püspök. A résztvevőket köszöntötte még dr. Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem tanára és a Rajk Szakkollégium alapító elnöke, dr. Gál Katalin adjunktus, a PKE szakkollégium-felelőse, valamint dr. Nagy Mihály-Zoltán történész-levéltáros, a Nagyváradi Egyetem adjunktusa.

„Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy Váradon is egy olyan műhely alakuljon ki, mely a fiatal tehetségekkel foglalkozik” – fejtette ki nyitóbeszédében Tőtős Áron, a Collegium Varadinum alapító elnöke. „A tehetségtámogató szakkollégiumi képzés minden tudományos területre kiterjed. A felvételt nyert hallgatók közt van olyan, aki zenei téren nyújt kimagasló teljesítményt, de ugyanúgy van köztük leendő orvos, biológus és mérnök is.”

A felvételt nyert hallgatók fele-fele arányban vannak a Partiumi Keresztény Egyetemről és a Nagyváradi Egyetemről. A járvány ugyan megnehezítette a felvételi időszakot, de ezzel együtt egy sikeres perióduson vannak túl: a többlépcsős folyamat során első körben önéletrajzot, motivációs levelet kértek a jelentkezőktől, és azokkal, akiknek a kérését megalapozottnak találták, hosszabban is elbeszélgettek online. Közösségépítői céllal is, a képzések több szinten és helyszínen zajlanak: vannak kötelező jellegűek is, melyeken szakmailag fejlesztik a program résztvevőit. De fontosnak tartják a 21. században nélkülözhetetlen készségek és kompetenciák fejlesztését is – magyarázta Tőtős Áron.

A Collegium Varadinum az elmúlt évek során partnerségi kapcsolatot alakított ki a történelmi egyházakkal. Ennek az együttműködésnek jegyében a megnyitón köszöntő beszédet mondott Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök, illetve a Királyhágomelléki Református Egyházkerület részéről Forró László főjegyző köszöntötte a szakkollégistákat. Az egyházkerület püspökhelyettese mondandójában kiemelte, hogy mennyire fontosnak tartja a tehetséggondozást, hisz „ahogyan Luther Márton mondta az iskola az egyház veteményeskertje”, élve az előbbi parafrázissal a főjegyző úgy fogalmazott a szakkollégium is „a partiumi magyarságnak egyik veteményeskertje.”

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület kiemelt partnere a Collegium Varadinumnak. A partnerség révén a református egyház Nagyvárad belvárosában közel 70 férőhelyes, felújított és modern eszközökkel felszerelt kollégiumi bentlakást enged át használatra a Collegium Varadinum szakkollégiumnak, így a következő tanévtől már saját székházában folyhat a partiumi szintű tehetséggondozás és képzés.

A szakkollégium a történelmi egyházak mellett a régió felsőoktatási intézményeivel is fontosnak tartja a kapcsolattartást, ennek jegyében szólalt fel dr. Gál Katalin, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa, szakkollégium felelőse, valamint dr. Nagy Mihály Zoltán történész-levéltáros, a Nagyváradi Egyetem adjunktusa. Mindkét felszólaló fontosnak és hiánypótlónak tartotta a kezdeményezést, majd az általa képviselt felsőoktatási intézmény üzenetét és jókívánságait tolmácsolta a jelenlévők felé.

Végül, de nem utolsó sorban a Budapest Corvinus Egyetem oktatója, a Rajk Szakkollégium alapító elnöke dr. Chikán Attila videóüzenetben köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy mennyire örül annak, hogy újra van szakkollégiuma Nagyváradnak és bízik abban, hogy egyre többen csatlakoznak majd a kezdeményezéshez. „Útravalóul” Chikán sok sikert és jó munkát kívánt mindenkinek, kiemelve azt, hogy mindezek mellett érezzék jól magukat a résztvevők és a munka és az egyéni fejlődés mellett jusson idő mindenre, ami önfejlesztés, kultúra és kikapcsolódás.

A megnyitó beszédek után Markó Béla író, költő, a Kós Károly Akadémia elnöke tartott online előadást a transzszilvanizmus múltjáról és jövőjéről, a jelen levő dr. Szász István Szilárd szerkesztő, publicista pedig egy prezentációt „Az álhírek hálójában címmel”. A hétvége további részében pedig a résztvevők Nagy Emőke tréner vezényletével csapatépítő tréningen és önismereti képzésen vehettek részt, valamint „Illemszabályok a mindennapokban” címmel foglalkozást tartott Micski Marianna, Nemzetközi protokoll és kommunikációs szakértő, a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének alelnöke.

– a Maszol.ro portálról