1999

1999. június 30., szerda VII. évfolyam, 1504. szám

 

***      1999. június 30-án, szerdán, a Szenátus megvitatta és csekély módosítással elfogadta (99 mellette, 6 ellene, 5 tartózkodás) a Tanügyi törvényt módosító Sürgôsségi kormányrendeletnek az egyeztetô bizottság által kidolgozott változatát. A kedvezô szavazatarány úgy alakulhatott ki, hogy a szenátusi frakciók a vitát megelôzôen kompromisszumos megoldásra jurtottak. Ennek értelmében nem szavazták meg a 184. (5) szakasz egyeztetett változatát, mely a multikulturális intézmények mûködését szabályozza, de szinte mindenki megszavazta a felsôfokú kisebbségi oktatás szempontjából létfontosságú 123. szakaszt.

A Szenátus más véleményen volt a 6. cikkely esetében is, amely a 9 osztályos kötelezô oktatást írta volna elô. E két cikkelyrôl a két Ház együttes ülése fog dönteni, addig is érvényben marad a 36/1997-es Sürgôsségi kormányrendelet.

A most megszavazott törvény biztosítja a magyar szakoktatást, a felvételit azon a nyelven, amelyen addig tanult a diák. A kisebbségi nyelven tanuló osztályokban vagy iskolákban  egyes iskolai dokumentumokat anyanyelven is meg lehet szerkeszteni és kiadni. A román nyelv elsajátítása már nem kötelezô, csak a tanulása, az is sajátos program és tankönyv szerint az elemi iskolában és sajátos tankönyvek szerint az 5–8 osztályban. Kis településéken vagy szórványvidéken a kisebbségek nyelvén is lehet létszámalatti osztályokat mûködtetni.

Az anyanyelvû oktatás szempontjából legfontosabb a 123. cikkely, amely kimondja, hogy az egyetemeken szervezni lehet csoportokat, tagozatokat, kollégiumokat és karokat a nemzeti kisebbségek nyelvén és kérésre multikulturális egyetemeket is lehet létrehozni. A törvény ugyanakkor  elismeri a nemzeti kisebbségek azon jogát, hogy magán felsôfokú oktatási intézményeket mûködtessenek.

 

***      Felhívjuk a sajtó figyelmét, hogy a holnapi (1999. július 1-ei) sajtóértekezlet kezdési idôpontja 14.00 óra.