1999

1999. június 28., hétfô VII. évfolyam, 1502. szám

***      1999. június 21-e és 25-e között Frunda György szenátor részt vett Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyûlésének munkálatain. A múlt hét egyik legfontosabb eseménye a Parlamenti Közgyûlés fôtitkárának megválasztása volt. A tisztséget végül az RMDSZ által is támogatott Walter Schwimmer, az Európai Néppárt jelöltje nyerte el, aki csupán két szavazattal elôzte meg az európai szocialisták jelöltjét. Walter Schwimmer az Osztrák Néppárt (ÖVP) tagja, a romániai magyar nemzeti közösség helyzetének jó ismerôje.

Az Európa Tanács megvitatta az Ukrajnáról szóló jelentést, és ennek következtében egy utolsó 6 hónapos határidôt szabott meg az ET által támasztott feltételek teljesítésére. Ha az említett idôtartam alatt Ukrajna nem módosítja megfelelôen törvényeit és nem teljesíti az ET-feltételeket, melyek között a nemzeti kisebbségek helyzetének javítása is szerepel, akkor fél év múlva felfüggesztik a parlamenti közgyûlés ukrán tagjainak a szavazati jogát.

Az ET közgyûlése megvitatta az eutanázia kérdését is. Az ET szerint mindent el kell követni a súlyos, gyógyíthatatlan betegek méltóságának megôrzéséért, de elfogadhatatlan az orvosok által végrehajtott könyörületi halál.

 

***      Tizedik alkalommal szervezte meg a Thamó Gyula Közmûvelôdési Egyesület, az EMKE és a helybéli RMDSZ a kalotaszegi Szentlászló községben a Szent László-napi kórustalálkozót. A hagyományossá vált rendezvényen most 18 romániai és magyarországi kórus vett részt, de az ünnepségeken fellépett a helybéli fúvószenekar is. Magyarországról ezúttal a dunakeszi Harmonia Sacra vegyeskar és a debreceni Maróthi György pedagóguskórus jött el.

A résztvevôk koszorút helyeztek el a templomkertben található Szent László szobornál. Az egybegyûlteket üdvözölte Buchwald Péter alprefektus, Kötô József államtitkár, az EMKE fôjegyzôje és Sebesi Karen Attila, az RMDSZ újonnan kinevezett mûvelôdési és egyházügyi ügyvezetô alelnöke. A rendezvényen számos magyar politikus és közéleti személyiség részt vett, közöttük Eckstein-Kovács Péter miniszter, Kónya-Hamar Sándor képviselô, Kolozs megyei RMDSZ-elnök és Mátis Jenô képviselô.

 

***      1999. július 1-én, csütörtökön 13.00 órai kezdettel kerül sor az RMDSZ szokásos heti sajtóértekezletére a szövetség bukaresti székházában.