1999

1999. június 2., péntek VII. évfolyam, 1506. szám

 

***      Kérjük a romániai magyar sajtót, hogy hívja fel az olvasók, hallgatók, nézôk figyelmét arra, hogy Markó Béla kedden 23.30 órától, részt vesz a román közszolgálati televízió (TVR1) Csúcstalálkozó (”Intâlnire la vârf”) címû adásában. Az RMDSZ szövetségi elnöke Carmen Bendovschival fog beszélgetni az elmúlt parlamenti ülésszak eredményeirôl és nehézségeirôl, az RMDSZ kormányzati szerepérôl és a szövetség legutóbbi megvalósításairól a kisebbségvédelem terén.

 

***      1999. július 1–4-e között, szervezi meg a Nemzeti Kisebbségek Újságírószövetsége a Kovászna megyei Árkoson a Dialog interetnic címû szemináriumot. Az általános szakmai és sajátos kisebbségi témák megvitatása mellett a néhány könyvbemutatóra is sor kerül. A rendezvényen részt vesznek az RMDSZ és a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének képviselôi is.

 

***      Az RMDSZ szövetségi elnöke személyi titkárának nevezte ki Bartunek Istvánt 1999. július 1-i hatállyal. Bartunek István a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal közönségkapcsolatokért és területi hálózatokért felelôs igazgatójaként dolgozott 1997. óta, azelôtt az RMDSZ ügyvezetô elnökségének titkárságvezetôje volt.

 

Kulturális hírek:

 

***      Negyedik alkalommal szervezi meg az EMKE és a Romániai Magyar Népfôiskolai Társaság a Honismereti Népfôiskolát, ezúttal Életmód, természet, egészség címmel, Szentegyházán (július 9–13). A tábor elôadásai  az erdélyi magyarság életmódját és egészségi állapotát ismertetik, elemzik, többek között a Maros- és Hargita megyékben végzett felmérések eredményeit. A tábor ideje alatt az egészséges életmóddal kapcsolatos különbözô programokat szerveznek, de a hagyományos tábortûz, a kirándulás a környékbeli üdülôhelyekre, illetve természeti és népmûvészeti látványosságok  megtekintése sem marad el.

 

***      Június 30-án, Kolozsváron, 85 éves korában elhunyt Kovács Zoltán festômûvész, a huszadik századi magyar mûvészet kimagasló egyénisége, az erdélyi kultúra élvonalbeli mestere. Temetése július 3-án de. 11.00 órától, lesz a kolozsvári Egyetemiek Háza elôcsarnokából.

 

***      50 éves találkozójukat tartják a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem jog- és közgazdaságtudományi karán 1949-ben végzett közgazdászhallgatók július 3-án, de. 9.00 órakor, a kolozsvári Mûszaki Egyetem aulájában. A találkozó alkalmával rendezett ünnepségre  július 4-én de. 10.00 órakor kerül sor a kolozsvári Szent Mihály templomban.

 

***      1999. július 3-án és 4-én, Vasvári emléknapokat tartanak Kalotaszegen. Vasvári Pál halálának 150. évfordulóján Magyarvalkón július 3-án 11.00 órakor, ünnepi istentiszteletet tartanak a református templomban, majd 12.00 órakor, megkoszorúzzák a Vasvári-kopjafát. Kôrösfôrôl július 3-án 10.00 órától kirándulást szerveznek  a csatatér színhelyére, 18.00 órától pedig Ki tud többet Vasvári Pálról és az 1848–49-es forradalomról címmel vetélkedôt szerveznek a fiataloknak. Este 20.00 órától, Kôrösfôi Riszeg alatt címmel ünnepi mûsort mutat be a Kôrösfôi Rákóczi Ballada-csoport. Július 4-én 11.00 órakor, ünnepi istentiszteletet tartanak a református templomban, majd díjkiosztás és koszorúzási ünnepség következik a Vasvári-kopjafánál.