1999

1999 július 6., kedd VII. évfolyam, 1508. szám

***      Markó Béla szövetségi elnök 1999. július 5-én, a Marosvásárhelyi Szövetségi Elnöki Hivatalban fogadta a Reform Tömörülés RMDSZ-platform vezetôit. A megbeszélés során szóba kerültek az elkövetkezendô hónapok RMDSZ-teendôi, illetve a szövetség platformjai, testületei, tisztségviselôi közötti minél hatékonyabb együttmûködés kérdései.

 

***      Markó Béla szövetségi elnök 1999. július 6-án, Bukarestben fogadta Dr. Michael H. Haltzelt, az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa Külügyi Bizottsága szakmai csoportjának vezetôjét. A találkozón részt vett James Rosapepe nagykövet is. A vendég tájékoztatást kért a kisebbségekre vonatkozó romániai törvényekrôl. Markó Béla elmondta, hogy bár Románia Alkotmánya lehetôséget biztosít a nemzeti kisebbségek igényeit kielégítô, a kisebbségi jogok gyakorlását szavatoló törvények meghozatalára, ezek kidolgozása és elfogadása lassú ütemben történik, nagyon sok ellenállásba ütközik. Ugyanakkor pozitívan értékelte, hogy a Parlament az elmúlt héten olyan formában fogadta el az Tanügyi törvényt, amely számottevô elôrelépést jelent az anyanyelvû oktatás terén.

A megbeszélés során részletesen kitértek a magyar egyetemi oktatás helyzetére, beleértve az önálló intézmények kérdését is.

Ugyancsak a megbeszélés tárgya volt a nemzetközi közösség viszonyulása az emberi jogi és kisebbségi kérdéshez. A kisebbségek anyanyelvének közéleti használatáról szólva, Michael H. Haltzel követendô példaként beszélt a finnországi svéd kisebbség számára biztosított jogokról. A nemzetközi szervezetek dokumentumaiba rögzített kisebbségvédelmi elvekkel kapcsolatban az RMDSZ szövetségi elnöke ezek további fejlesztése mellett érvelt, és elmondta, hogy szükségesnek tartja konkretizálásukat és az államokra általánosan kötelezô kisebbségjogi feltételrendszer kidolgozását.

 

***      Madaras Lázár önkormányzati ügyvezetô alelnök július 5‑én és 6-án, Szeben megyei látogatása során Szebenben és Medgyesen Nagy Ferenccel, az RMDSZ Szeben megyei elnökével, megyei és városi önkormányzati képviselôkkel találkozott. Áttekintették a megyei, községi és városi szervezetek, önkormányzatok idei eredményeit és célkitûzéseit, megegyeztek az együttmûködés tekintetében. Megvizsgálták a belsô választások megrendezésének Szeben megyei lehetôségeit valamint a következô évi választások elôkészítését. A Nicolea Nan megyei tanácselnökkel, Ioan Popescu prefektussal, valamint Szeben és Medgyes polgármestereivel folytatott megbeszéléseken az önkormányzatokon belüli együttmûködés tökéletesítésének lehetôségeirôl, a megye szórványmagyarsága sajátos igényeinek teljesítésérôl folytattak eszmecserét, majd megegyeztek a költségvetés kiigazításával, valamint az önkormányzatokat érintô törvénykezdeményezésekkel kapcsolatos közös álláspont érvényesítésében.

 

***                                                        KÖZLEMÉNY

 

Az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöksége 1999. július 2-án tartott ülésén elemezte a szervezetre háruló feladatokat a belsô választásokkal kapcsolatosan. Annak érdekében, hogy sikeresen  és eredményesen lehessen megtartani a belsô választásokat, egyeztetni kell az SZKT 1996-os, csíkszeredai döntését az RMDSZ frissen elfogadott Programjával, Alapszabályzatával valamint a területi szervezetekként jelentkezô sajátosságokkal, lehetôségekkel.

A különbözõ napirendi pontok megtárgyalása után az Elnökség meghallgatta a szervezet ügyvezetésével megbízott Benedek Csabát, a székelyudvarhelyi médiákban felröppentett hír tisztázásának érdekében. A sajtóban közzétett hír szerint Szász Jenô polgármestert feljelentették a gazdasági rendôrségen. A meghallgatás során az elnökség arra a következtetésre jutott, hogy a feljelentés “aláírói“ között szereplô Benedek Csaba semmiképpen sem azonos az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezetôjével.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy ezen tény ismeretében a polgármester nem cáfolta a Szôke László, az Udvarhelyszék fôszerkesztôje, városi tanácsos részérôl megfogalmazott sejtetéseket.

Székelyudvarhely, 1999. július 5.

 

                                                                                                                        Verestóy Attila

                                                                                                                                elnök