1999

1999. július 9., péntek VII. évfolyam, 1511. szám

***      Markó Béla szövetségi elnök 1999. július 9-én, a Marosvásárhelyi Szövetségi Elnöki Hivatalban fogadta  a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és ezen belül az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ), az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) , és diákújságírókat tömörítô DUMA szervezet vezetôit. A tanácskozáson jelen volt Antal Attila, az RMDSZ Ügyvezetô Elnökségének ifjúságért felelôs helyettes alelnöke. A megbeszélésen a jelenlevôk megtárgyalták az RMDSZ VI. Kongresszusán elfogadott, a szövetség ifjúságpolitikai célkitûzéseire vonatkozó határozatának fôbb pontjait, különös hangsúlyt fektetve a szövetségre háruló feladatokra az ifjúsági szervezetek támogatása terén, ezen belül pedig a magyar ifjúság érdekképviseletére és érdekérvényesítésére az ifjúsági és nemzeti kisebbségi költségvetési támogatások tekintetében.

Találkozójukon a szövetség elnökével az ifjúsági szervezetek vezetôi ismertették a magyar Ifjúsági- és Sportminisztérium kezdeményezése nyomán megrendezésre kerülô Magyar Ifjúsági Konferencia terveit is.

 

***      Az Ügyvezetô Elnökség (ÜE) július 9-i, ülése az ügyvezetô alelnökök tevékenységi beszámolóival kezdôdött. Péter Pál gazdasági és szociális alelnök budapesti látogatása során megbeszélést folytatott Eôry Csaba szociális és családügyi minisztérium politikai államtitkárral, akivel a magyarországi munkavállalási engedélyek kérdéskörét tárgyalta. Péter Pál találkozott Hernádi Zsolttal, az Új Kézfogás Alapítvány elnökével és a Kárpát-medencei magyar befektetéseket támogatni hivatott Corvinus Rt. elnökével, Váradi Zoltánnal is. Ugyancsak gazdasági kérdésekrôl tárgyalt Misovitz Tiborral, a HTMH gazdasági alelnökével.

Sebesi Karen Attila mûvelôdési és egyházügyi alelnök Maros megyei körútján a július végi Petôfi-emlékünnepségeket készítette elô. A román és magyar mûvelôdési minisztériumok által támogatott rendezvények kapcsán Bukarestben Kelemen Hunor mûvelôdési államtitkárral véglegesítette a rendezvénylistát. A július 31-i fehéregyházi ünnepségen részt vesz dr. Martonyi János magyar külügyminiszter, dr. Hámori József, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium vezetôje, Ion Caramitru román mûvelôdési miniszter és Eckstein-Kovács Péter kisebbségvédelmi miniszter.

Madaras Lázár önkormányzati alelnök beszámolt a Maros, Brassó, Szeben és Fehér megyei RMDSZ tisztségviselôkkel és önkormányzati képviselôkkel folytatott megbeszélésekrôl, illetve Boros János fôreferens Szatmár megyei megbeszéléseirôl.

Nagy F. István oktatási alelnök is Budapestre látogatott. Megbeszélést folytatott Pálinkás Józseffel, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkárával. A találkozón jelen volt Kötô József, a román Tanügyminisztérium államtitkára is. Mindketten részt vettek az Oktatási Tanács ülésén, ahol a Kárpát-medencei felsôoktatás soros problémái kerültek megvitatásra. A Csete Örssel, az Apáczai Közalapítvány irodavezetôjével való találkozón az alapítvány kuratóriumának döntéseirôl tájékozódott: ezen döntések jelentôs növelési támogatást jelentenek elsôsorban a felsôoktatás területén.

Az ÜE véglegesítette és elfogadta Szervezési és Mûködési Szabályzatát, melyet jóváhagyás végett a soron következô SZKT-ülés elé terjeszt.

Az ÜE az RMDSZ 10 éves évfordulójának és a belsô választások elôkészítését, valamint az Országos Önkormányzati Tanács elnökségi ülésének napirendjét vitatta meg, feladatokat szabva ki az alelnököknek.

 

***      A Takács Csaba ügyvezetô elnök és Demeter János OÖT-elnök által 1999. július 9-ére, összehívott Országos Önkormányzati Tanács (OÖT) elnökségi ülésének fô napirendi pontja a helyhatósági választások témája volt. A tanácskozáson megvitatták a június 19-i, SZKT-ülésen a helyhatósági választások elôkészítésére és lebonyolítására vonatkozó határozatot. Lapzártakor az ülés még tartott.