1999

1999. július 8., csütörtök VII. évfolyam, 1510. szám

A következô napok programjából:

 

***      Pénteken, 1999. július 9-én, 12.00 órakor, Markó Béla szövetségi elnök a marosvásárhelyi Elnöki Hivatalban fogadja a Magyar Ifjúsági Tanács képviselôit.

 

***      1999. július 10-én, szombaton, 10.00 órára hívta össze a szövetségi elnök Marosvásárhelyre a Szövetségi Ellenôrzô Bizottság alakuló ülését.

 

***      Hétfôn, 1999. július 12-én, 11.00 órakor, ugyancsak Marosvásárhelyen, az Elnöki Hivatalban, Markó Béla a romániai magyar sajtó képviselôivel találkozik.

Boros János, az Ügyvezetô Elnökség Önkormányzatokért Felelôs Fôosztályának fôelôadója 1999. július 6-án és 7-én, Illyés Gyula szatmárnémeti alpolgármesterrel, a megyei szervezet elnökével együtt Szatmár megyei RMDSZ és NDF többségû önkormányzatokat keresett fel. E helyi találkozókon, a polgármester és az alpolgármester mellett, többnyire jelen volt az település RMDSZ szervezetének elnöke, választmányi tagok és tanácsosok.

A teljes önkormányzati tevékenységet felmérô, tanácskozások folytak Ákoson, Kaplonyban, Börvelyben, Nagykárolyban, Érszakácsiban és Tasnádon. Szatmárnémetiben több órás megbeszélésre került sor a megyeszékhely tanácsosaival, valamint a megyei tanácsosokkal. Erdôdön és Mezôfényen a helyi önkormányzatok vezetôivel az elkövetkezô helyhatósági választásokkal kapcsolatosan az esetleges NDF–RMDSZ együttmûködés kérdéseirôl folytak tájékozódó jellegû tárgyalások.

Az önkormányzati tevékenységen kívül, e találkozókon elhangzottak szerint, a Fôosztály tájékoztatást kap a legfontosabb, megoldásra váró helyi kérdésekrôl, az illetô önkormányzat infrastrukturális fejlesztési gondjairól, a polgármesteri hivatalok személyzeti és infrastrukturális ellátottságáról, oktatási, mûvelôdési, gazdasági, egészségügyi, állategészségügyi gondokról, különbözô szintû testületi és személyi kapcsolatokról (beleértve a határon túli kapcsolatokat, regionális fejlesztési programokban való részvételt is), valamint leltár készül az 1996. évi helyhatósági választások alkalmával tapasztalt, kiküszöbölendô negatív jelenségekrôl.

Ez alkalommal különös súllyal merült fel egy Nagykároly környéki, mintegy 11 önkormányzatot tömörítô határmenti kisrégiós társulás létrehozásának szükségessége, melynek elsôrendû feladata a térség fejlesztéséhez elengedhetetlenül szükséges csanálosi határátkelô megvalósítása lenne. E kisrégió létrehozásában számítanak a Fôosztály segítségére.

E kiszállás már a kongresszus elôtt megkezdett terepjárás folyatatása, mely a sokrétû információ begyûjtéssel, mintegy elôkészítôje, alapozója a jövô évi helyhatósági választási kampánynak.