1999

1999. július 12, hétfô VII. évfolyam, 1512. szám

***      Markó Béla szövetségi elnök összehívására tartotta meg alakuló ülését 1999. július 10-én, a marosvásárhelyi Szövetségi Elnöki Irodában a Szövetségi Ellenörzô Bizottság (SZEB). Az ülés résztvevôi áttekintették a bizottság soronkövetkezô feladatait, amit a bizottság elnökének valamint alelnökének megválasztása követett. A testület az elnöki tisztségre Takács Gyulát, az alelnökire pedig Szalkay Józsefet választotta.

 

***      A romániai magyar sajtó helyzetét, valamint az RMDSZ és a hazai magyar média közötti kapcsolatokat áttekintô beszélgetésre hívta össze Markó Béla szövetségi elnök a magyar írott és elektronikus sajtó fôszerkesztôit július 12-ére, a marosvásárhelyi Bernády -házba.

Bevezetôjében a szövetségi elnök mérleget vont az elmúlt parlamenti ülésszak eredményeirôl, a szövetség kormánykoalíciós szerepérôl, majd beszámolt az RMDSZ Ügyvezetô Elnökségében lezajlott változásokról, a szövetségi intézmény átszervezésérôl is. Az eredményekrôl szólva, elmondta: bár történtek kedvezôtlen események is, az elmúlt ülésszak összességében az RMDSZ számára pozitív mérleget mutat.

Erre vonatkozóan Markó Béla méltatta a Tanügyi törvény Parlament általi elfogadását. Úgy értékelte, hogy a törvény ebben a formában való elfogadásával a több éves parlamenti munka legfontosabb jogszabálya született meg. A most elfogadott Tanügyi törvény mintegy 70–80%-ban tükrözi annak az ötszázezer magyarnak az akaratát, amely aláírásával támogatta a szövetségnek az anyanyelvû oktatásra vonatkozó törvénytervezetét hangsúlyozta az elnök. Megemlítette ugyanakkor azt a tényt is, hogy csak kompromisszum árán lehetett elérni a törvény elfogadtatását: nagy vesztesség, hogy továbbra is érvényben marad az a rendelkezés, amelynek értelmében Románia történelmét és földrajzát nem lehet anyanyelven oktatni. Záróakkordként további eredményként említette meg az elnök a Földtörvényben, valamint a  Helyi közigazgatásra vonatkozó törvényben kieszközölt pozitív fejleményeket.

A beszámoló után a romániai magyar sajtó speciális gondjait, az RMDSZ és a média közötti kapcsolatot, a szövetség sajtópolitikáját, a további támogatási lehetôségekrôl szóló kérdéseket vitatták meg.

 

***      1999. július 10-én, Nagyváradon megalakult a Reform Tömörülés (RT) Bihar megyei csoportja. Az alakuló ülésen jelen volt Toró T. Tibor elnök és Szilágyi Zsolt alelnök. A megbeszélésen szó esett a frissen megszavazott Tanügyi törvényrôl, a felsôoktatási intézetek akkreditációjára vonatkozó szabályozásról, a Földtörvényrôl, valamint a közeljövôben sorrakerülô belsô választásokról.

Az RT Bihar megyei csoportjának megbízott vezetôje Orbán Mihály közgazdász, városi önkormányzati képviselô, az RMDSZ nagyváradi önkormányzati frakciójának vezetôje.

 

***      Az RMDSZ Érmihályfalvi Szervezetének meghívására a Reform Tömörülés lakossági fórumot tartott július 10-én, Érmihályfalván. A platform részérôl jelen volt Toró T. Tibor elnök és Szilágyi Zsolt alelnök. A kialakult párbeszédben szó esett többek közt a belsô választásokról, a Tanügyi törvényrôl, a kettôs állampolgárságról, Románia bel- és külpolitikájáról.