1999

1999. július 7., szerda VII. évfolyam, 1509. szám

***

KÖZLEMÉNY

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szenátusi Frakciója sajnálattal vette tudomásul, hogy dr. Csapó I. József  kollégánk, a szövetségünkön belül egyeztetett és a frakcióban megszavazott álláspontot figyelmen kívül hagyva, a Tanügyi törvény módosítása ellen szavazott, együtt az anyanyelvû oktatást korlátozni szándékozó ellenzéki politikusokkal.

Csapó I. József szenátortársunk több hazai magyar lapban közzétett Nyilatkozatában hiányos és torz képet ad a törvénynek az anyanyelvû oktatást szabályozó cikkelyeirôl. Nem létezônek tekint olyan fontos elôírásokat, mint: az anyanyelvû szakoktatás biztosítása minden szinten, kis településeken, vagy szórványvidéken a kisebbségek nyelvén is lehet létszám alatti osztályokat mûködtetni, illetve biztosítani kell az anyanyelvû beiskolázást a lehetô legközelebb fekvô helységben, a kisebbségi nyelven oktató intézményekben egyes iskolai dokumentumokat anyanyelven is meg lehet szerkeszteni és kiadni, a felvételi-  és záróvizsgát az oktatás minden szintjén azon a nyelven lehet tenni, amelyen az illetô tantárgyat a jelöltek tanulták, a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyeknek joguk van minden szintû és formájú anyanyelvi oktatáshoz, illetve mindazokhoz az oktatási formákhoz, amelyekre megfelelô igény mutatkozik, az egyetemeken csoportok, tagozatok, kollégiumok és karok mûködhetnek a nemzeti kisebbségek nyelvén, és külön törvénnyel multikulturális egyetemeket is létre lehet hozni, amelyek oktatási nyelvét ugyanaz a törvény fogja meghatározni, a nemzeti kisebbségeknek joguk van magán felsôfokú oktatási intézményeket is mûködtetni, az állam által elismert felekezetek nemcsak az egyháznak szükséges személyzetet képzô, hanem  a világi oktatási rendszerbe illeszkedô magán oktatási intézményeket is létrehozhatnak.

Ebben a törvényben vannak még korlátozó intézkedések, mint például az, amely szerint az ország történelmét és földrajzát román nyelven tanítják a felsôbb osztályokban, de ugyanakkor a fenti felsorolás egyértelmûen mutatja, hogy az 1995-ös törvényhez képest rendkívül nagy elôrelépés ez a jogszabály.

Úgy értékeljük, hogy aki a törvény elfogadása ellen szavazott, nem tekinti nemzeti közösségünk számára szükségesnek az általunk felsorolt változtatásokat.

 

Verestóy Attila,                        

az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetôje

 

***      A Legfelsôbb Bíróság 1999. július 7-én helyt adott a kormány fellebbezésének, és megsemmisítette a bukaresti Táblabíróság korábbi ítéletét a Petôfi-Schiller Egyetem ügyében. Mint ismeretes, a magyar-német egyetem létrehozásáról szóló kormányhatározat ellen külön-külön pert indított a PUNR, a PDSR és a PRM. A bukaresti Táblabíróság mindhárom esetben a kormányt elmarasztaló ítéletet hozott. A mai feljebbviteli tárgyaláson hozott döntés a PUNR által kezdeményezett eljárás végére tett pontot.