1999

1999. július 5., hétfô VII. évfolyam, 1507. szám

***      1999. július 1-én, a Szenátus és a Képviselôház együttes ülésen véglegesítette és jóváhagyta a Tanügyi törvénynek a két Ház által különbözô formában elfogadott cikkelyeit, és ezzel lezárult a 84/1995 sz. törvény módosításának kétéves folyamata. Az RMDSZ úgy értékeli, hogy az új Tanügyi törvény elfogadása fontos lépés a kisebbségek hátrányos megkülönböztetésének felszámolása felé, de még ez a törvény is tartalmaz bizonyos korlátozásokat, például azt, hogy Románia történelmét és földrajzát csak az elemi osztályokban lehet anyanyelven oktatni.

A most megszavazott törvény biztosítja az anyanyelvû szakoktatást minden szinten.

Nem a román nyelv elsajátítása kötelezô, hanem tanulása, sajátos program és tankönyv szerint az elemi iskolában, a román iskolákéval azonos tanrend, de sajátos tankönyvek szerint az általános iskolában.

Kis településeken, vagy szórványvidéken a kisebbségek nyelvén is lehet létszám alatti osztályokat mûködtetni, illetve biztosítani kell az anyanyelevû beiskolázást a lehetô legközelebb fekvô helységben.

A kisebbségi nyelven oktató intézményekben egyes iskolai dokumentumokat anyanyelven is meg lehet szerkeszteni és ki lehet adni.

A törvény elôírja, hogy felvételi és záróvizsgát az oktatás minden szintjén azon a nyelven lehet tenni, amelyen az illetô tantárgyat a jelöltek tanulták.

Alapelvként rögzíti az új jogszabály, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyeknek joguk van minden szintû és formájú anyanyelvi oktatáshoz, illetve mindazokhoz az oktatási formákhoz, amelyekre megfelelô igény mutatkozik.

Az anyanyelvû oktatás szempontjából egyik legfontosabb az a cikkely, amely kimondja, hogy az egyetemeken csoportok, tagozatok, kollégiumok és karok mûködhetnek a nemzeti kisebbségek nyelvén, és külön törvénnyel multikulturális egyetemeket is létre lehet hozni, amelyek oktatási nyelvét ugyanaz a törvény fogja meghatározni. Az új Tanügyi törvény ugyanakkor elismeri a nemzeti kisebbségek azon jogát, hogy magán felsôfokú oktatási intézményeket is mûködtethessenek.

Az állam által elismert felekezetek nem csak az egyháznak szükséges személyzetet képzô, hanem a világi oktatási rendszerbe illeszkedô magán oktatási intézményeket is létrehozhatnak.