1999

1999. július 19, hétfô VII. évfolyam, 1516. szám

***      Az 1849. júliusában, a Beszterce-Naszód megyei Sófalva mellett lezajlott csaták 150. évfordulója alkalmával rendezett emlékünnepségen vett részt Markó Béla szövetségi elnök július 17-én, szombaton. A helybeli és a környékbeli magyarok mellett jelen volt még Szilágyi János megyei RMDSZ elnök, illetve több megyei RMDSZ-tisztségviselô és közéleti személyiség. Ez alkalommal az ütközetek emlékét megörökítô táblát helyeztek el  a helyi református templomban. Az emléktábla leleplezésekor beszédet mondott a szövetség elnöke is.

 

***      Markó Béla szövetségi elnök vasárnap, 1999. július 18-án, a Maros megyei Marosfelfaluban tartott fórumon vett részt. A hagyományos falutalálkozó keretébe illeszkedô rendezvényen jelen volt még Kelemen Attila képviselô, Márk Endre, a szászrégeni RMDSZ elnöke, Dénes József helyi RMDSZ-elnök, valamint a helyi RMDSZ választmányának tagjai is. A találkozó során a szövetségi elnök, illetve Kelemen Attila képviselô ismertette az RMDSZ parlamenti csoportjának munkáját, a parlament, illetve a kormány tevékenységét, kitérve a Tanügyi törvénnyel, valamint a Földtörvénnyel kapcsolatos kérdésekre is.

 

***      Borbély László, az RMDSZ ügyvezetô alelnöke, államtitkár 1999. július 16-án, Isoohokana Asunamaa  finn képviselônôvel, az Európa Tanács anyanyelvû oktatási raportôrével és az ôt kísérô Komlóssy Józseffel, a FUEV alelnökével találkozott. A megbeszélés során Borbély László tájékoztatást adott a Tanügyi törvény elfogadásáról valamint az RMDSZ törvényhozási prioritásairól, mint a Helyi közigazgatási, a Köztisztviselôi és a Kisebbségi törvény, hangsúlyozva, hogy a végrehajtáshoz törvényes garanciák szükségesek. Ugyanakkor elmondta, hogy Finnország kisebbségi politikáját az RMDSZ mindig is példaadónak tekintette, és felkérte a vendégeket, hogy támogassák a nemzetközi szervezetekben az RMDSZ törekvéseit.