1999

1999. július 16., péntek VII. évfolyam, 1515. szám

***      1999. július 16-án, Kolozsváron ülésezett az RMDSZ Felsôoktatási Tanácsa (FOT). A Nagy F. István oktatási és ifjúsági ügyvezetô alelnök, a FOT elnöke által vezetett tanácskozáson részt vett Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke, Takács Csaba ügyvezetô elnök, Asztalos Ferenc képviselô, a Képviselôház oktatási bizottságának alelnöke, Kötô József államtitkár is. Napirenden szerepelt a magyar tannyelvû felsôoktatás fejlesztésének kérdése az új Tanügyi törvény alapján.

A Felsôoktatási Tanács támogatja az önálló magyar karok és tagozatok kialakítását célzó törekvéseket az egyetemi és fôiskolai képzés teljes spektrumában, a mûködô és újonnan alakítandó oktatásszerkezetek keretében. Elemezték az új Tanügyi törvény által nyújtott lehetôségeket, az anyanyelvû oktatásra vonatkozó rendelkezések alkalmazásának kérdését. A résztvevôk közös álláspontot alakítottak ki arról, hogy a következô idôszakban a prioritások megállapításában összehangolt munkára van szükség, ugyanakkor ajánlásokat vitattak meg a kivitelezés módozatait illetôen.

A tanácskozás második részének tárgya a felsôoktatás támogatási stratégiája részelemeinek pontosítása volt. A FOT támogatásáról biztosította az Iskola Alapítvány javaslatát, hogy pályázatot fogalmazzon meg egy kolozsvári kollégium létrehozására, amely egyaránt szolgálná az egyetemen kívül rekedt diák-oktatói  tudományos mûhelyek kialakítását, illetve az oktató tanárok lakásgondjainak megoldását.

(A Felsôoktatási Tanács a romániai felsôoktatási intézmények magyar nyelven oktató tanárai által választott testület. Hatáskörébe tartozik javaslatok, ajánlások, döntések kidolgozása a romániai magyarság oktatási kérdéseit illetôen).

 

***      1999. június 16-án, pénteken Kolozsváron tartotta meg alakuló ülését az RMDSZ VI. Kongresszusán újraválasztott Szabályzatfelügyelô Bizottság. Az ülésen elfogadták a bizottság Mûködési Szabályzatát és megválasztották vezetôségét. A Szövetségi Szabályzatfelügyelô Bizottság elnöke Markó Attila, alelnöke Szilágyi Edit, titkára Fórika Éva, tagjai Rozsnyay Sándor és Takó Margit.

 

***      1999. július 14‑én, az udvarhelyszéki RMDSZ részérôl Antal István parlamenti képviselô, Benedek Á. Csaba ügyvezetô elnök és Ladányi László alelnök a Megyei Útügy illetékes szakembereivel közös terepszemlét tartottak a Homoródmentén, a megkezdett útjavítási munkálatok és az utak állapota feltérképezésének érdekében.

Lókodban találkoztak az ifjúsági falu fôtámogatójával, Herbert Flöck úrral és Kiss Gyöngyvérrel, az alapítvány ügyvezetô igazgatójával, akikkel megbeszélték a falu gondjait és megoldást kerestek az út jelenlegi állapotának javítására. Ezirányban elvi megállapodás született az útügyi szakemberek és az alapítvány képviselôi között.

A megbeszélések a homoródszentmártoni Polgármesteri Hivatalban folytatódtak a helyi vezetôk valamint Király László megyei tanácsos jelenlétében, a községen áthaladó utak helyzetének kérdéskörében.         Végezetül a homoródszentmártoni unitárius és református egyház képviselôivel közösen a jelenlevôk a homoródmenti mikrorégió kialakításának lehetôségeirôl, a községet érintô gazdasági és kulturális kérdésekrôl tárgyaltak. Megegyezés született arról, hogy augusztus hónap folyamán a mikrorégió községei vezetôinek részvételével egy újabb találkozót szerveznek, melynek célja a mikrorégió létrehozásának konkretizálása.