1999

1999. július 13., kedd VII. évfolyam, 1513. szám

***      Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke 1999. július 13-án, a bukaresti Elnöki Hivatalban fogadta Dávid Ibolyát, a Magyar Köztársaság igazságügyi miniszterét. Az RMDSZ részérôl jelen volt Borbély László kormányzati tevékenységért felelôs ügyvezetô alelnök, közmunkálati és területrendezési államtitkár, Demeter János helyettes kormányfôtitkár, Madaras Lázár önkormányzati ügyvezetô alelnök, Kelemen Hunor mûvelôdési államtitkár és Varga Attila, az RMDSZ képviselôházi frakciójának vezetôje.

A szövetségi elnök ismertette a vendéggel az RMDSZ helyzetértékelését,  kormánykoalíció tevékenységét és teendôit, különös tekintettel az európai integrációs célok megvalósítására. Abban az összefüggésben, hogy Magyarország támogatni kívánja Románia e céljának megvalósítását, a résztvevôk szükségesnek mondták a magyar kormány szaktárcái és az RMDSZ szakértôi közötti kapcsolatokat Magyarország integrációs tapasztalatának átvétele, értékesítése érdekében a román és az európai jogrendszer harmonizációja folyamatában.

Dávid Ibolya tájékoztatta a jelenlevôket, hogy Radu Vasile miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén megfogalmazódott egy aradi román-magyar történelmi emlékpark létrehozásának lehetôsége, amely a román-magyar egyetértést és megbékélést szimbolizálná. Itt kapna helyet, többek között, a Zala György alkotta Szabadság szoborcsoport is. A felek szándéka szerint a park létrehozásáról a következô hónapokban kormányközi egyezményt dolgoznak ki és írnak alá.