1998

1998. szeptember 23., szerda VI. évfolyam, 1335. szám

***      Markó Béla szövetségi elnök 1998. szeptember 23-án, szerdán megbeszélést folytatott Wolf-Dietrich Schillinggel, Németország bukaresti rendkívüli és meghatalmazott nagykövetével.

 

***  Mint már jeleztük, kedden, szeptember 22-én este a Cotroceni Palotában Emil Constantinescu államelnök megbeszélést folytatott az RMDSZ parlamenti csoportjának tagjaival, minisztereivel és államtitkáraival. A találkozón központi helyen szerepelt a kisebbségi felsőoktatás, illetve a Tanügyi törvény kérdése, de szó esett a romániai társadalmat foglalkoztató általános kérdésekről, a koalíciós együtmmőködésről, a reform felgyorsításának szükségességéről is.

 

***      Miután vasárnap, szeptember 20-án Székelyudvarhely RMDSZ-vezetőivel és önkormányzati tisztségviselőivel találkozott a Polgármesteri Hivatalban, szeptember 21-én és 22-én Szabó Tibor helyettes államtitkár, a HTMH elnöke folytatta erdélyi tájékozódó körútját, amelyre elkíséri Bálint Pataki József, a HTMH főosztályvezetője is.

Kézdivásárhelyen a vendégeket Tamás Sándor parlamenti képviselő, a helyi szervezet elnöke köszöntötte. A találkozón jelen volt Németh Csaba Kovászna megyei szenátor, a Kézdiszéki Területi RMDSZ-szervezet elnöke, Orbán Árpád, a Kovászna Megyei Tanács elnöke és Horváth László, a prefektúra főtitkára, továbbá eljöttek a találkozóra kézdiszéki települések polgármesterei, tanácstagok, RMDSZ-tisztségviselők, oktatási intézmények vezetői, az egyházak képviselői és más érdeklődők is.

Az erdélyi látogatás folytatásaként a magyarországi vendégek Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában találkoztak a helyi RMDSZ vezetőivel és önkormányzati tisztségviselőivel, az egyházak és a civil szervezetek vezető személyiségeivel. Kedden, szeptember 22-én délután a HTMH elnöke Kolozsvárra érkezett, ahol Takács Csabával, az RMDSZ ügyvezető elnökével, majd az Ügyvezető Elnökség tagjaival találkozott és folytatott hasznos megbeszélést.