1998

1998. szeptember 22. ,kedd VI. évfolyam, 1334. szám

***      Markó Béla szövetségi elnök 1998. szeptember 22-én, kedden, bukaresti hivatalában fogadta Pierre Ménat urat, a Francia Köztársaság bukaresti nagykövetét. A találkozón a francia diplomata az RMDSZ politikai helyzetértékelésére, a romániai magyar nemzeti közösséget foglalkoztató kérdésekre, köztük kiemelten a Tanügyi törvény módosításának helyzetére, a kisebbségi felsőfokú oktatás romániai lehetőségeire és az ezzel kapcsolatos koalíciós egyeztetésekre, érdekvédelmi szövetségünk koalícióban betöltött szerepére, valamint a kormányzásban való részvételére volt kíváncsi és kapott megfelelő tájékoztatást.

 

***      Az RMDSZ képviselőházi frakciója szeptember 21-én tartotta szokásos heti ülését a Parlament épületében. Az ülés résztvevői áttekintették a heti programot és megbeszélték a soron következő törvénytervezetekkel és indítványokkal kapcsolatos álláspontot. Kitüntetett figyelmet kapott a szövetkezetek jogállásáról szóló törvénytervezet, mely nagyszámú állampolgár sorsát érinti. Ennek megfelelően a frakció elhatározta, hogy megbízza Vajda Ferenc Tulcea megyei képviselőt, a frakció alelnökét a törvénytervezetet véleményező honatyák munkájának koordinálásával. A frakció ugyanakkor megelégedéssel vette tudomásul, hogy Alexandru Sassu parlamenti kapcsolatokkal megbízott miniszter az RMDSZ-frakció kérésére felkérte a Képviselőházat, halassza el a 22-es számú Sürgősségi kormányrendelet tárgyalását mindaddig, míg a kormány be nem terjeszt – feltehetően a jövő héten – egy, a Közigazgatási törvényt módosító törvénytervezetet.

 

***                                                              FELHÍVÁS

 

Tekintettel arra, hogy a Nyugdíjtörvény tervezetének szakbizottsági vitája igen előrehaladott állapotban van, az RMDSZ Képviselőházi csoportja ezúton kér fel mindenkit, akinek az említett törvénytervezettel kapcsolatban javaslata, kifogása vagy észrevétele van, hogy ezeket írásban legkésőbb 1998. október 10-ig küldje el az RMDSZ képviselőházi frakciójához (Palatul Parlamentului, Bucureőti, str. Izvor nr. 2–4, sector 5, Of. Poőtal 5, Tel/fax: 01/314204 vagy 01/3366623), Böndi Gyöngyike képviselő figyelmébe.

 

                                                                             Az RMDSZ Képviselőházi Frakciója

 

***      Kedden, szeptember 22-én este 8-kor kerül sor a Cotroceni Palotában az RMDSZ parlamenti csoportjának találkozójára Emil Constantinescu államelnökkel, annak a megbeszéléssorozatnak a keretében, amelyet az államfő kezdeményezett a kormánykoalíciós pártok és politikai alakulatok parlamenti képviseletével.