1998

1998. szeptember 24., csütörtök VI. évfolyam, 1336. szám

***      Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának új elnöke erdélyi bemutatkozó és tájékozódó körútja során szeptember 23-án, Kolozsváron találkozott az erdélyi magyar ifjúsági szervezetek vezetőivel. Az RMDSZ ÜE Ifjúsági Főosztályának szervezésében létrejött találkozóra a Bethlen Kata Diakóniai Intézetben került sor.

Szabó Tibor bemutatta a hivatal tevékenységi területét, majd javaslatára „komoly dolgokról, de kötetlen formában” folyt a dialógus, melynek során a vendég megismerkedett az erdélyi magyar fiatalokat foglalkoztató kérdésekkel, a résztvevők pedig tájékozódhattak arról, hogy az ifjúsági, oktatási, mővelődési kezdeményezéseikre, hasonló magyarországi szervezetekkel való együttmőködési programjaikra milyen magyarországi közapalítványokhoz fordulhatnak támogatásért, illetve miben áll rendelkezésükre a HTMH.

A találkozó egyik kiemelt témája az egyetemi oktatás kérdése volt. A diákok képviselői kifejtették a HTMH elnökének, hogy meggyőződésük szerint nagyon hasznosak és hatékonyak azok a támogatási programok, amelyek a romániai egyetemeken, itthon tanuló hallgatókat segítik magyarországi tanulmányutakkal, részképzésekkel, posztgraduális képzésekkel, és a jövőben mindenképp ezeket kellene előnyben részesíteni a határon túli magyar fiatalok magyarországi teljes képzésének támogatásával szemben. Szabó Tibor helyettes államtitkár biztosította a jelenlevőket, hogy a magyar kormány megítélése szerint az anyanyelvő oktatásnak az óvodától az egyetemig kell terjednie, és hogy messzemenően támogatják az erdélyi magyarság önálló magyar tannyelvő egyetemépítésre irányuló törekvéseit.

A találkozón jelen volt Bálint Pataki József, a HTMH erdélyi ügyekkel megbízott főosztályvezetője és Dáné Tibor Kálmán, az RMDSZ Mővelődési Főosztályának vezetője