1998

1998. szeptember 21., hétfő VI. évfolyam, 1333. szám

***      Markó Béla szövetségi elnök szeptember 21-én, hétfőn bukaresti hivatalában fogadta James Rosapepe-et, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetét.

Az amerikai diplomata a kisebbségi oktatással kapcsolatos RMDSZ-álláspontról, a Tanügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet helyzetéről, az ezzel kapcsolatos koalíciós egyeztetésekről, a romániai reform menetének RMDSZ általi értékeléséről és az érdekvédelmi szövetség kormányzati szerepvállalásának kilátásairól kért és kapott tájékoztatást.

 

***      Szeptember 19-én, szombaton a Marosvásárhelyi Kultúrpalotában nagy sikerő Gálaestre került sor, amelyet az RMDSZ és a Duna Televízió szervezett az erdélyi árvízkárosultak javára. A rendezvény védnökei Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke és Sára Sándor, a Duna Televízió Rt. elnöke voltak. A Gálaesten mintegy hétszázan vettek részt, s a belépőjegyekből és adományokból 93 millió lej győlt össze, amit teljes egészében az erdélyi árvízkárosult családok között osztanak szét.

A nagy sikerő színes mősort a Duna Televízió szeptember 26-án, szombaton este felvételről közvetíti.

 

***      Szabó Tibor helyettes államtitkár, a Határon Túli Magyarok Hivatalának nemrég beiktatott elnöke erdélyi látogatásának első állomásán, Marosvásárhelyen,szeptember 19-én részt vett a Bernády-házban a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsának ülésén, majd ugyanaznap este megtisztelte jelenlétével a Kultúrpalotában az erdélyi árvízkárosultak megsegítésére szervezett adománygyőjtő Gálaestet.

 

***      Szeptember 20-án, vasárnap délelőtt Markó Béla szövetségi elnök marosvásárhelyi hivatalában fogadta Szabó Tibort, a HTMH elnökét – akinek ez volt első hivatalos útja a kinevezése után – és Bálint Pataki Józsefet, a HTMH főosztályvezetőjét.

Ugyancsak vasárnap délelőtt Marosvásárhely polgármestere, Fodor Imre meghívására Szabó Tibor a Polgármesteri Hivatalban találkozott Fodor Imre polgármesterrel, Markó Béla szövetségi elnökkel, Kelemen Attila, Kerekes Károly, Kakassy Sándor képviselőkkel, Burkhardt Árpád alprefektussal, Orbán Dezső alpolgármesterrel, Kolozsváry Zoltán, Csíky Boldizsár, Molnár Gábor tanácsosokkal és Szepessy Lászlóval, a szövetségi elnök tanácsosával. A megbeszélés után Szabó Tibor látogatást tett a Teleki Tékában.

A HTMH elnöke délután Szováta, Parajd és Farkaslaka érintésével Székelyudvarhelyre érkezett, ahol este találkozott a helyi RMDSZ vezetőségével, önkormányzati tisztségviselőkkel, az egyházak és civil szerveződések vezetőivel.