1998

1998. szeptember 18., péntek VI. évfolyam, 1332. szám

***      1998. szeptember 17-én (és nem 18-án, ahogy sajnálatos hiba folytán szerdai, 1331. számú Tájékoztatónkban jeleztük) Markó Béla szövetségi elnök szlovákiai látogatása során Révkomáromban találkozott a Szlovákiai Magyar Koalíció Pártja vezetőivel. A hasznos eszmecserére alkalmat adó megbeszélésen a házigazdák részéről jelen voltak: Bugár Béla, Duray Miklós, Duka Zólyomi Árpád és A. Nagy László.

 

***      1998. szeptember 18-án ülésezett Kolozsváron az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége. A testület megvitatta az 1998. szeptember 5-i SZKT kormányzati szerepvállalásra vonatkozó döntése után kialakult politikai helyzetet és meghatározta az elkövetkező időszakban esedékes teendőket. Ennek értelmében Takács Csaba ügyvezető elnök 1998. szeptember 19-re Marosvásárhelyre összehívta a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsát, melynek fő napirendi pontja az SZKT-döntés következtében kialakult helyzet elemzése, illetve a kormányból való esetleges kilépést követő teendők meghatározása.

Az ÜE kezdeményezni fogja az Önkormányzati Tanács összehívását, illetve az árvizek miatt elmaradt Polgármesterek Országos Találkozójának megtartását.

Az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége értékelte és fontosnak tartja a kormányprogram megvalósítása érdekében kezdeményezett legutóbbi kormánykoalíciós egyeztetéseket, viszont ezek eredményei mindeddig nem jelentettek előrelépést a törvényhozás területén.

Az Ügyvezető Elnökség azon az állásponton volt, hogy a kormányprogramban foglalt gazdasági reformintézkedéseket továbbra is támogatni kell, és erre vonatkozóan meghatározónak ítélte az augusztus 29–30-i, hargitafürdői gazdasági tanácskozás konklúzióit.

 

***      A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Duna Televízió országos adománygyőjtést szervez az erdélyi árvízkárosultak javára.

Ennek érdekében Marosvásárhelyen, szombaton, szeptember 19-én 18.00 órai kezdettel a Kultúrpalota nagytermében GÁLAEST-et rendez magyarországi és erdélyi előadómővészek részvételével, melyet szeptember 26-án felvételről közvetít a Duna Televízió. A Gálaest védnökei Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke és Sára Sándor, a Duna Televízió Rt. elnöke.

A fölajánlott adományokat teljes egészében a károsultak támogatására fordítják.

Az adományokat a következő bankszámlákra lehet befizetni:

– U.D.M.R., Cont lei: 2511009.96069404 BANCA ROMÂNő PENTRU DEZVOLTARE (BRD), Sucursala Cluj;

– U.D.M.R. Prezidiu Cluj, Cont DEM: 25110.4796008500.301 BANCA AGRICOLő, Sucursala Jud. Cluj.

 

***   Szombaton, szeptember 19-én Marosvásárhelyre látogat Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke, aki délután a Bernády-házban találkozik a Maros megyei RMDSZ területi elnökeivel, majd részt vesz az erdélyi árvízkárosultak megsegítésére a Kultúrpalotában szervezett Gálaesten.

A HTMH elnöke vasárnap, szeptember 20-án délelőtt Markó Bélával, az RMDSZ szövetségi elnökével találkozik a marosvásárhelyi Szövetségi Elnöki Hivatalban. A megbeszélést követően a Polgármesteri Hivatalban Fodor Imrével, Marosvásárhely polgármesterével, Markó Béla szövetségi elnökkel, Kelemen Attila, Kerekes Károly és Kakassy Sándor képviselőkkel, Burkhardt Árpád alprefektussal, Virág Györggyel, a Maros Megyei Tanács alelnökével és Orbán Dezső alpolgármesterrel kerül sor találkozóra, majd a vendég ellátogat a Teleki Tékába, ahol Spielmann Mihály történész kalauzolja el.