1998

1998. szeptember 16., szerda VI. évfolyam, 1331. szám

***      Szerdán, szeptember 16-án, Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ bukaresti székházában fogadta Mikko Heikinheimót, Finnország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét. A finn diplomata kérésére létrejött találkozón a vendég a Tanügyi törvény helyzetéről, ezen belül a romániai kisebbségi oktatás lehetőségeiről, és az RMDSZ ezzel kapcsolatos álláspontjáról érdeklődött. Markó Béla tájékoztatta a finn diplomatát az RMDSZ álláspontjáról és a romániai általános politikai helyzetről.

 

***      A pozsonyi székhelyő Márai Sándor Alapítvány meghívására Markó Béla szövetségi elnök 1998. szeptember 18-án Szlovákiába utazik, ahol délelőtt a közelgő szlovákiai választások kapcsán sajtóbeszélgetésen vesz részt – beszélgetőpartnere Módos Péter, az Európai Utas c. folyóirat főszerkesztője –, és találkozik szlovákiai újságírókkal, majd délután a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának vezetőivel. Ez utóbbi találkozón jelen lesznek Bugár Béla, Duray Miklós, A. Nagy László, Duka-Zólyomi Árpád, Csáky Pál, Gyurovszky László és Petőcz Kálmán.

 

***      Kedden, szeptember 15-én, a szövetség bukaresti székházában került sor az RMDSZ vezetésének rendes heti találkozójára a szövetség minisztereivel, államtitkáraival és más kormányzati tisztségviselőivel. A találkozón Markó Béla tartott helyzetelemző tájékoztatót, melynek során kitért a koalíciós pártok vezetőivel, a miniszterelnökkel és az államfővel folytatott legújabb tárgyalásokra, a Tanügyi törvény módosításáról szóló sürgősségi kormányrendelet helyzetére és az ezzel kapcsolatos legújabb fejleményekre. A megbeszélésen jelen volt Takács Csaba ügyvezető elnök is.