1998

1998. október 2., péntek VI. évfolyam, 1339. szám

***      Smaranda Enache és Gabriel Andreescu, a Pro Europa Liga társelnöke, illetve a Romániai Helsinki Bizottság elnöke 1998. október 2-i keltezéssel nyílt levélben fordult a Szövetségi Képviselők Tanácsa tagjaihoz.

A két közismert emberjogi harcos – akik különleges érdemeket szereztek a román-magyar megbékélés, a két etnikum közötti barátság és együttmûködés ügyéért folytatott küzdelemben – e levélben felhívja az SZKT jelentős döntés meghozatalára szombaton Marosvásárhelyre összegyûlő tagjainak a figyelmét arra, hogy a szeptember 30-i Kormányhatározatban foglalt ajánlat elutasítása esetén a várható következményekért minden felelősséget az RMDSZ nyakába varrnának. Ha viszont az SZKT bölcs döntést hozna és elfogadná a felajánlott magyar-német egyetemet, még azzal is számolva, hogy a későbbiekben a Parlament esetleg nem erősítené meg a Kormányhatározatot – ezzel ország-világ előtt bebizonyítaná, hogy az RMDSZ tárgyalókészsége, racionalitása a legnehezebb próbákat is kiállta, míg a koalíciós partnerekbôl végig hiányzott a jóhiszemûség. Ebben az esetben a magyar kisebbség jogosan tekinthetné a belsô önrendelkezést az egyetlen „üdvözítô” megoldásnak nemzeti identitásának kifejezésére, hiszen a „többiekben” egyáltalán nem lehet megbízni.

„Ezért azzal a felhívással fordulunk az RMDSZ Szövetségi Képviselôi Tanácsához, hozzon olyan kiegyensúlyozott döntést, amely esélyt ad a magyar kisebbség érdekeinek érvényesítésére, és ezáltal a többség érdekeit is szolgálja” – hangzik végezetül Smaranda Enache és Gabriel Andreescu SZKT-hoz intézett levele.