1998

1998. október 5., hétfô VI. évfolyam, 1340. szám

***      1998. október 3-án, szombaton Marosvásárhelyen rendkívüli ülésen vitatta meg az RMDSZ Szövetségi Képviselôk Tanácsa a Petôfi-Schiller elnevezésû magyar-német egyetem felállításáról rendelkezô 1998. szeptember 30-i Kormányhatározatot és az ennek nyomán megváltozott helyzetben az RMDSZ további kormánykoalíciós szerepvállalását. A 11 órás vita után a testület 59 mellette és 37 ellene leadott szavazattal az RMDSZ kormányon maradása mellett döntött. Az SZKT elfogadta az erre vonatkozó Határozatot, valamint egy Nyilatkozatot a szeptember végén lezajlott szlovákiai választások eredményével kapcsolatban. A dokumentumokat alább közzétesszük.

 

***                                                            HATÁROZAT

 

A Szövetségi Képviselôk Tanácsa rendkívüli ülésén megvizsgálta a szeptember 30-án a Petôfi-Schiller egyetem tárgyában elfogadott kormányhatározat következtében elôállott politikai helyzetet, és a következôket határozza:

  1. Hatályon kívül helyezi a kormányból való kilépéssel kapcsolatos határozatait.
  2. Koalíciós szerepvállalását a kormányprogramban foglaltak szellemében, az általános reform megvalósításától, a kisebbségi jogok törvénybe iktatásától, valamint a vonatkozó kormányhatározatok gyakorlatba ültetésétôl teszi függôvé.
  3. A koalíciós együttmûködés elengedhetetlen feltételének tekinti az anyanyelvû oktatásban szerzett jogok törvénybe foglalását, az 1998. szeptember 30-i 687-es Kormányhatározat elôírásainak megvalósítását és a Helyhatósági törvény módosítását a 22/1997-es Sürgôsségi kormányrendeletnek megfelelôen.
  4. Az RMDSZ továbbra is következetesen ragaszkodik a saját programja megvalósításához, tehát nem mond le a kolozsvári központú önálló állami magyar tannyelvû egyetem létrehozásáról.

Felszólítjuk a koalíció minden politikai pártját, hogy ebben a nehéz gazdasági és politikai helyzetben tanúsítsa azt a határozottságot és következetességet, amely elengedhetetlen a kormányprogram megvalósításaához szükséges reform véghezviteléhez, valamint a kormány belföldi és külföldi hitelének megerôsítéséhez.

Az elôbbiekben megszabott feltételek be nem tartása esetében az SZKT felülbírálja az RMDSZ koalíciós részvételét.

 

Marosvásárhely, 1998. október 3.

 

                                                                                                A Szövetségi Képviselôk Tanácsa

 

 

***                                                         NYILATKOZAT

 

A Szövetségi Képviselôk Tanácsa megelégedéssel vette tudomásul a szeptemberi szlovákiai választások eredményeit, amelyek lehetôvé tették a szlovákiai demokratikus pártok kormányra jutását.

Bízunk abban, hogy az újonnan alakuló kormánykoalíció vezetésével Szlovákia visszatér a közös Európa felé vezetô útra, és teljesíteni fogja az Európai Unióhoz való csatlakozás politikai feltételeit, beleértve a nemzeti kisebbségek jogainak garantálását és tiszteletben tartását.

 

Marosvásárhely, 1998. október 3.

 

                                                                                                A Szövetsé