1998

1998. október 1., csütörtök VI. évfolyam, 1338. szám

 

***                                                           KÖZLEMÉNY

 

Az SZKT Állandó Bizottságának javaslata alapján 1998. október 3-ra, szombat délelôtt 10.00 órára, Marosvásárhelyre, az Ifjúsági Házba összehívom a Szövetségi Képviselôk Tanácsának rendkívüli ülését.

Napirenden az SZKT szeptember 5-i határozatának megvitatása a szeptember 30-i kormányhatározatra való tekintettel.

Az ülés egynapos lesz.

 

Bukarest, 1998. október 1.

 

                                                                                                               Markó Béla

                                                                                                            szövetségi elnök

 

***      Szeptember 30-án este éjszakába nyúlóan ülésezett a szövetség bukaresti székházában az RMDSZ Operatív Tanácsa. A tanácskozáson jelen voltak: Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezetô elnök, Dézsi Zoltán, az SZKT elnöke, Kötô József ügyvezetô alelnök, Verestóy Attila és Varga Attila szenátusi, illetve képviselôházi frakcióvezetôk, ügyvezetô alelnökök és Demeter János, az Országos Önkormányzati Tanács elnöke.

Az Operatív Tanács értékelte a kormány szeptember 30-i határozatát a Petôfi-Schiller magyar és német tannyelvû állami egyetem alapítására vonatkozóan, és az új helyzet mérlegelése alapján felkérte az SZKT Állandó Bizottságát, hogy javasolja az SZKT rendkívüli ülésének összehívását a szeptember 5­­-i SZKT-határozat felülvizsgálatára. Az SZKT döntésének meghozataláig az RMDSZ miniszterei, államtitkárai és más kormányzati tisztségviselôi folytatják munkájukat.

 

***      Október 1-én, csütörtökön a szövetség bukaresti székházában sajtóértekezletet tartott az RMDSZ vezetése. Markó Béla szövetségi elnök mellett részt vettek: Takács Csaba ügyvezetô elnök, Kötô József oktatásügyi államtitkár, ügyvezetô alelnök, Verestóy Attila és Varga Attila szenátusi, illetve képviselôházi frakcióvezetôk, ügyvezetô alelnökök, Demeter János és Birtalan József államtitkárok.

Markó Béla az Operatív Tanács elôzô esti ülésének végén a sajtó képviselôi elôtt mondottakat megerôsítve kijelentette, hogy az OT pozitívan értékelte a szeptember 30-i kormányhatározatot mint új elemet, amely ugyan nem jelenti a magyar nyelvû felsôoktatás végleges és kielégítô megoldását, mindenképpen tanúsítja, hogy a koalícióban megvan a politikai akarat a válsághelyzet feloldására, és feltétlen elmozdulást jelent a kérdés érdemi és gyakorlati megközelítésében. A kormányhatározatot és az ennek nyomán elôállott új helyzetet a szombatra, Marosvásárhelyre összehívott SZKT hivatott alaposan megvizsgálni és meghozni a megfelelô döntést. Addig a miniszterek és államtitkárok lemondását elhalasztják – mondotta a szövetségi elnök.

Arra a kérdésre, hogy ki nyert, avagy hogy nyert-e az RMDSZ e kormányhatározattal, a szövetségi elnök azt válaszolta, nem helyes a kérdést így feltenni, hogy ki nyert, és ki veszített. Mindkét fél, a koalíció és az RMDSZ is veszített volna, így viszont lehetôség van arra, hogy mindkét fél, az egész ország nyerjen. A Képviselôház oktatási bizottsága álláspontjának ismeretében a felsôfokú oktatás törvényes garanciáira vonatkozó kérdésre Markó Béla kifejtette, hogy a sürgôsségi kormányrendelet érvényben van, és ez lehetôvé teszi felsôfokú oktatási intézmények létesítését a kisebbségek anyanyelvén. Történt egy kísérlet e jog megnyirbálására, de most a kormányhatározattal új helyzet állott elô, amelyet az RMDSZ vezetése és az SZKT alaposan elemezni fog, hiszen ez a határozat önmagában is új elem, egy elsô lépés a kérdés jogszabályok által történô rendezésére. A leendô Petôfi-Schiller egyetem székhelyére vonatkozó kérdésre Markó Béla kijelentette, hogy erre nem tér ki a határozat, de az RMDSZ továbbra is Kolozsvárt tartja a legmegfelelôbb székhelynek a magyar részleg számára, míg a német részleg tekintetében a német kollégák hivatottak véleményt mondani, és persze lehet a rektorátus Kolozsváron, de mûködhetnek fakultások más városokban is. A szövetségi elnök hangsúlyozta, az RMDSZ szeretné, ha a válsághelyzet minél hamarabb megoldódna, hogy a koalíció végre rátérhessen az ország általános – elsôsorban gazdasági – kérdéseinek a megoldására. Erre vonatkozóan az RMDSZ még augusztusban több javaslatot tett, de a szövetséget eltérítették a gazdasági problémák megoldására irányuló törekvéseitôl. Egy másik kérdésre válaszolva Markó Béla és Verestóy Attila kifejtették, hogy a létesítendô egyetemet nem a hallgatók etnikai hovatartozása, hanem az oktatási nyelv határozza meg, amint az jelenleg is történik többek között a Bukaresti Egyetem hungarológiai fakultásán vagy a bukaresti német líceumban, ahol jelentôs számú román nemzetiségû hallgató tanul – az illetô nyelven. A közoktatásügyi miniszterrel kapcsolatos kérdésre válaszolva Markó Béla és Verestóy Attila elmondották, hogy amennyiben Marga miniszter úr hajlandó végrehajtani a közös kormányprogramot, annak a koalíciós kormánynak a programját, amelynek tagja, akkor maradhat tisztjében, és az RMDSZ hajlandó vele együttmûködni a reform végrehajtásán, amennyiben azonban nem, akkor nincs mit keresnie egy olyan kormányban, amelynek programjával nem ért egyet s amelynek megvalósítását megtagadja, illetve akadályozza. Végezetül Markó Béla és Takács Csaba kifejtették, hogy az RMDSZ programja és a szeptember 30-i kormányhatározat között nem látnak ellentmondást, utóbbi nem zárja ki azt a lehetôséget, hogy az RMDSZ törekedjen egy magyar egyetem létrehozására, mint ahogy a szövetség programja sem zárja ki más feltételek figyelembe vételét vagy a más nyelveken való oktatás lehetôségét.

Ám mindezeket a kérdéseket az SZKT szombati rendkívüli ülése hivatott alapos elemzésnek alávetni – vonta le a végsô következtetést az RMDSZ elnöke.