1998

1998. július 17., péntek VI. évfolyam, 1305. szám

***      Csütörtökön, július 16-án ülésezett az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége Kolozsváron. Az ülsen részt vett Markó béla szövetségi elnök is, aki tájékoztatót tartott a parlamenti ülésszak befejezése utáni belpolitikai helyzetről, és összefoglalta az RMDSZ előtt álló, a törvényhozási és kormányzati tevékenységből adódó feladatokat, tennivalókat.

Az ülés résztvevői elemezték az SZKT-határozat értelmében Szövetség az árvízkárosultakért címmel kezdeményezett országos adománygyőjtő akció eddigi eredményeit, majd meghatározták és elosztották az akció sikeres végrehajtását célzó konkrét tennivalókat és feladatokat.

Takács Csaba ügyvezető elnök július 18-ra Kolozsvárra összehívta a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsát, melynek fő célja az árvízkárosultak megsegítésére irányuló eddigi intézkedések felmérése és a további teendők meghatározása. A TEKT meghívottjai: a kérdésben illetékes RMDSZ­-államtitkárok, -prefektusok és -alprefektusok.

 

***      Július 19–26-a között Tusnádfürdőn kerül sor a Bálványosi Nyári Egyetem IX. kiadására. Az idei rendezvény címe Közép- és Kelet-Európából Európába, szervezői a budapesti Pro Minoritate Alapítvány, a bukaresti Alapítvány a Pluralizmusért és a kolozsvári Jakabffy Elemér Alapítvány, a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal együttmőködésével. A rendezvény támogatói között megemlítjük a budapesti Fidelitas és Democracy After Communism alapítványokat, a Friedrich Naumann Alapítványt, a Kassai Carpatiian Alapítványt, a New-York-i Magyar Emberi Jogi Alapítványt (HHRF), valamint a kolozsvári EASY és a csíkszeredai FIAD alapítványokat.

A rendezvény fő témája ezúttal is a román-magyar partneri kapcsolatok, a nemzeti kisebbségek és a többségi nemzet közötti együttélés kérdésköre, a román és magyar kultúra összefonódása, de szó lesz az ifjúság sajátos kérdéseiről, az anyanyelvő oktatás és a multikulturalitás összefüggéseiről, a privatizáció és reform romániai és magyarországi tapasztalatairól és alternatíváiról.

A nyári egyetemre illusztris romániai, magyarországi, svájci és USA-beli személyiségeket, politikusokat, egyetemi tanárokat, politológusokat, írókat és történészeket hívtak meg a szervezők. Többek között előadást tart, vagy moderátorként vezeti a vitát Radu Vasile, Orbán Viktor, Zoe Petre, Németh Zsolt, Markó Béla, Tőkés László, Gabriel Liiceanu, Andreas Oplatka, John Fox, Renate Weber, Gabriel Andreescu, Andrei Marga, Szőcs Géza, Kelemen Hunor, Tokay György, Birtalan Ákos, Crin Antonescu, Adrian Severin, Horia Rusu, Smaranda Enache, Kötő József, Mona Muscő, Kónya-Hamar Sándor, Toró T. Tibor, Mátis Jenő, Szász Zoltán, Pálinkás József, Egyed Ákos, Rőzvan Ungureanu, Pete István, Ioan Mureőan és mások. A kulturális rendezvényekre meghívták többek között Mircea Tomát, Florin Cőlinescut, Kállay-Molnár Pétert, Sebő Ferencet és Selmeczy Györgyöt.