1998

1998. január 9., péntek VI. évfolyam, 1185. szám

***      1998. január 8-án, csütörtökön ülést tartott az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége Kolozsváron.

Az ülésen, amelyen részt vett Markó Béla szövetségi elnök is,  Takács Csaba ügyvezető elnök kinevezte Borbély László államtitkárt kormányzati ügyvezető alelnöknek. Az RMDSZ Alapszabályzata értelmében a kinevezést az ügyvezető elnök a soron következő SZKT elé terjeszti.

A szövetségi elnök a kinevezést elfogadta és megerősítette.

Egy külön napirendi pont keretében a testület megvitatta és elfogadta a főosztályok első negyedévi munkájának prioritásait.

Hazánk Európa Unió által értékelt integrációs törekvései alapján, illetve a gazdasági és társadalmi reform eredményessége érdekében az Ügyvezető Elnökség európai integrációs programtervezetet fogadott el. A programtervezet célja előmozdítani a hazai törvényhozás, illetve a kormányzati tevékenység összehangolását az Európa Unió által támasztott követelményekkel.

Az Ügyvezető Elnökség az SZKT által jóváhagyott költségvetés keretében meghatározta a szövetség mőködéséhez szükséges első negyedévi költségleosztást.

 

***      Deáky Andrásnak, az RMDSZ gyímesbükki (Bákó megye) szervezete elnökének meghívására Ráduly Róbert Hargita megyei és Tamás Sándor háromszéki képviselő január 8-án, csütörtökön látogatást tett e magyar többségő moldvai településen, ahol megbeszélést folytattak a község polgármesterével és alpolgármesterével, majd falugyőlésen vettek részt.

A találkozón megjelent másfélszáz érdeklődőt a 18. számú Földtörvény módosítása után kialakult helyzet, az ezzel kapcsolatos teendők tisztázása érdekelte. Mint kiderült, a törvénymódosítás következtében a községben kizárólag erdőterületek visszaigénylésére kerül sor.

A találkozó után a vendégek az RMDSZ helyi elnökével szervezési kérdésekről folytattak megbeszélést.

 

***      Csütörtökön, január 8-án, Puskás Bálint szenátor, Tamás Sándor és Márton Árpád képviselők Kovásznán találkoztak az orbaiszéki községek polgármestereivel. A találkozón a Földtörvény alkalmazásának aktuális kérdéseiről folyt tanácskozás.

Ugyancsak csütörtökön Puskás Bálint szenátor és Márton Árpád képviselő Egerpatakon, majd Rétyen találkozott a választópolgárokkal. E találkozókon a Földtörvény alkalmazásáról, a családi orvos választására vonatkozó rendelkezésről, az RMDSZ helyzetéről, valamint szervezési kérdésekről folyt hasznos eszmecsere.