1997

1997. szeptember 16., kedd V. évfolyam, 1114. szám

***      A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete nyilatkozatban tette közzé véleményét a neves román újságíró, Andrei Cornea ellen benyújtott bírósági feljelentésrôl. A MÚRE, Sajtóetika kisebbségi sorban címû szimpóziumán született nyilatkozatában megállapítja: „Az esetet elemezve, a szimpózium résztvevôi kifejezték meggyôzôdésüket, hogy Andrei Cornea nem sértette meg a Nemzetközi Újságíró Szövetség etikai kódexét, amikor érvényesítette a szabad vélemény-nyilvánításhoz való jogát, amit az Emberi Jogok Chartájának XIX. cikkelye biztosít. Andrei Cornea újságíró esetleges büntetôjogi elmarasztalása a Charta XIX. cikkelyének és a szabad vélemény-nyilvánítás Románia Alkotmánya által is biztosított jogának megsértését jelentené. Úgy véljük, erkölcsi kötelességünk kifejezni szolidaritásunkat Andrei Corneaval, a kíváló közíróval és politikai elemzôvel, aki Egyesületünk 1996-os PRO AMICITIA díjának kitüntetettje”.

 

***      A Szenátus hétfôi, szeptember 15-i ülésén Eckstein-Kovács Péter Kolozs megyei szenátor politikai nyilatkozatban bírálta a kolozsvári polgármestert legújabb magyarellenes uszításai miatt. A szenátor szerint megengedhetetlen, hogy Avram Iancu halálának 125. évfordulóját, a kolozsvári Polgármesteri Hivatal hathatós hozzájárulásával, fékevesztett pártpropaganda céljára használják ki. Gheorghe Funar állításai, melyekben a „400.000, Erdélybe betelepített magyar kiutasítását, a nyugdíjak etnikai alapon történô tömeges megvonását, az alkalmazottak ugyanilyen kritérium alapján történô tömeges elbocsátását” kéri, kimeríti a faji uszítás és a nemzetek közötti gyûlöletkeltés bûncselekményi tényállását, ami büntetôtörvénykönyvi felelôsségrevonást kellene maga után vonjon.

 

***      Szeptember 13-án, szombaton, Kolozsváron ülésezett az RMDSZ Területi Elnökeinek Konzultatív Tanácsa. Az ülésen részt vett Markó Béla szövetségi elnök és meghívottként Kelemen Hunor, a Mûvelôdési Minisztérium államtitkára. Markó Béla tájékoztatta a jelenlévôket a kormánykoalíció tevékenységérôl, külön kitért a Tanügyi törvénnyel kapcsolatos vitákra. Ugyanakkor a szövetségi elnök kihangsúlyozta, hogy a Tanügyi törvény gyakorlatba ültetése elsôsorban a helyi illetékesek feladata, sôt, kötelessége. Markó Béla értékelte a közelgô kongresszus feladatait és fontosságát. Takács Csaba ügyvezetô elnök felkérte a területi szervezetek elnökeit, hogy az iskolakezdés alkalmával vegyék fel a kapcsolatot a megyei tanfelügyelôkkel, annak érdekében, hogy határozzák meg a pillanatnyi és távlati tennivalókat, és cselkedjenek azok megvalósítása érdekében. Az ügyvezetô elnök ismertette a kongresszus elôkészületeinek menetét, a kongresszusi ülésrendet és tájékoztatta a jelenlévôket a kongresszusi kiadványok elkészítésének és kézbesítésének menetérôl. Dézsi Zoltán beszámolt az SZKT Állandó Bizottságának ülésérôl és ismertette az ott született döntéseket. A szeptember 19–21-i, Székelyudvarhelyen tartandó SZKT üléseinek a következô menetrendet javasolták: szeptember 19-én 18.00 órától Egyeztetô Kerekasztal, 20.00 órától frakcióülések; szeptember 20-án 9.00 órától az SZKT elkezdi munkálatait. Székely István ügyvezetô alelnök bemutatta a megjelent elnököknek a 84/1995-ös számú Tanügyi törvény módosításának és kiegészítésének megalapozásául szolgáló, kül- és belföldi jogi dokumentációt tartalmazó RMDSZ-kiadványt, amit kézhez kaptak a jelenlévô területi elnökök. Az alelnök bejelentette, hogy hamarosan ugyanilyen kiadvány fog megjelenni a Közigazgatási törvény módosításának jogi hátterérôl is.