1997

1997. szeptember 12., péntek V. évfolyam, 1112. szám

***                                                        KÖZLEMÉNY

 

Tekintettel arra, hogy a Képviselôház szeptember 19-én, pénteken is ülésezik, a Szövetségi Képviselôk Tanácsa székelyudvarhelyi ülésének programja a következôképpen módosul:

– szeptember 19 (péntek) 18.00 óra – Egyeztetô Kerekasztal

– szeptember 20 (szombat) 9.00 óra – plenáris ülés a Polgármesteri Hivatal dísztermében

– szeptember 21 (vasárnap) 9.00 óra – a plenáris ülés folytatása

További információkért (szállás, stb.) az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetéhez (tel: 066-213732) lehet fordulni.

 

  1. szeptember 12.

                                                                                                                Markó Béla

                                                                                                            szövetségi elnök

 

 

***      1997 szeptember 7-én és 8-án Frunda György szenátor részt vett Brüsszelben az Európa Tanács Jogi és Emberi Jogi Bizottságának soros ülésén. Tekintettel arra, hogy a Tanügyi törvényt illetve a Helyi közigazgatás törvényét módosító kormányrendeletek megszûntették a nemzeti kisebbségekre vonatkozó diszkriminációt, az RMDSZ szenátora felkérte a bizottságot, hogy ismerje el és támogassa a romániai demokratikus folyamatokat. Frunda György ugyanakkor arra kérte a bizottság tagjait, hogy hazatérve sürgessék saját parlamentjeikben a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény ratifikálását, hogy az Európa Tanács októberi csúcsértekezletéig lehessen létrehozni az egyezmény által elôírt Kisebbségi Tanácsadó Testületet. Mint ismeretes, a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény életbe lépéséhez arra van szükség, hogy az aláíró országok közül 12 ratifikálja és eddig csak kilenc parlament fogadta el.

Frunda szenátor egy másik napirendi pont esetében is kiállt Románia mellett. Mivel a sorkatonák általános európai helyzetét elemzô raportôr negatív példaként említette Romániát is, Frunda György kifejtette, hogy hazánkban létezik az alternatív katonai szolgálat lehetôsége, csökkent a sorkatonák szolgálati ideje és javultak a katonák életfeltételei. Az elôbbiekre való tekintettel az RMDSZ szenátora kérte, hogy töröljék Romániát a felsorolásból, amit az illetékes jelentéstevô meg is ígért.