1997

1997. november 28., péntek V. évfolyam, 1165. szám

***      A hollandiai Államismereti Református Párt (SGP), az RMDSZ ÜE Mővelődési és Egyházügyi Főosztálya és az Erdélyi Református Egyházkerület szervezésében 1997. november 28–29-én Nem-kormányzati szervezetek helye a jogállamban címmel kétnapos nemzetközi konferenciára kerül sor a kolozsvári Bethlen Kata Diakóniai Intézet épületében.

Az első napon, pénteken, november 28-án, dr. Bustya Dezső püspökhelyettes hirdetett igét, majd Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke és Drs. Jan Mulder, az SGP tudományos Intézetének igazgatója mondott megnyitó beszédet. A délelőtti ülés moderátora Kelemen Hunor mővelődésügyi államtitkár volt.

            Az egyház és az állam kapcsolata – a kormány, az egyház, a nem-kormányzati szervezetek és a polgár szerepvállalásának viszonylatában címmel L. van der Waal (SGP), az Európa Parlament tagja tartott vitaindító előadást, majd koreferátumok hangzottak el: Kelemen Hunor államtitkár A Mővelődési Minisztérium és a nonprofit szféra kapcsolatáról értekezett, dr. Markó Attila, a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal Törvényelőkészítő Osztályának vezetője pedig Hogyan változik a civil szervezetek jogi hátterének a szabályozása az 1924-es, jelenleg érvényben lévő törvényhez viszonyítva címmel tartott előadást.

Délután az ülés moderátora dr. Kötő József, az RMDSZ oktatási, mővelődési és egyházügyi ügyvezető alelnöke volt.

Lapzártakor főelőadást tartott H. van der Wal, az SGP Információs Osztályának vezetője Nem-kormányzati szervek a gyakorlatban – milyen intézkedésekkel serkentik Hollandiában a civil szervezeteknek és a polgároknak a részvételét a civil társadalom mőködtetésében. Az egyház szerepe ebben a kérdésben címmel, majd dr. Kötő József koreferátuma hangzott el A romániai magyar civil társadalom önépítése és az alapítványi rendszerek címmel.

A szombati nap programjában újabb koreferátumok szerepelnek. Ezek során Somai József tart előadást A civil szervezetek gazdálkodása az állam és a civil szféra viszonylatában témakörben, illetve Sidó István mutat be Néhány Romániában mőködő nemzetközi alapítványt.

 

***      1997. november 29-én, szombaton, 9.00 órai kezdettel kerül sor Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében az EMKE évi közgyőlésére. A közgyőlés napirendjén szerepel: 1. EMKE-elnökségi tájékoztató; 2. Kelemen Hunor mővelődési államtitkár előadása kisebbségi mővelődéspolitikánk új lehetőségeiről; 3. Markó Attila, az NKVH Törvényelőkészítő Osztálya vezetőjének előadása; 4. Tájékztató az EMKE számviteléről; 5. Vita. A közgyőlés után kerül sor az EMKE ez évi díjainak ünnepélyes kiosztására.

 

***      December 1-e, Románia nemzeti ünnepe miatt az RMDSZ-Tájékoztató következő száma kedden, december 2-án jelenik meg.