1997

1997. december 2., kedd V. évfolyam, 1166. szám

***                                                           KÖZLEMÉNY

 

  1. 1997. december 13-ra, szombaton reggel 9.00 órára a kolozsvári Egyetemiek Házába összehívom a Szövetségi Képviselők Tanácsa és a Szövetségi Egyeztető Tanács együttes ülését, amelynek témája: Vita az időszerő politikai kérdésekről, beleértve a Tanügyi törvénnyel kapcsolatos álláspontunkat. (A szövetségi elnök beszámolója alapján.)

Az együttes ülést az indokolja, hogy az SZKT tagjainak egyharmada aláírásával támogatta egy rendkívüli ülés összehívását, ugyanakkor a SZET Állandó Bizottsága kérte, hogy amennyiben erre a vitára sor kerül, azon a SZET tagjai is vegyenek részt.

  1. Az együttes ülést követően kerül sor az SZKT rendes ülésére, amelynek napirendje a következő:

 

  1. Tájékoztatás az Operatív Tanács által elfogadott határozatokról.
  2. Prefektusok, alprefektusok és prefektúrai főtitkárok beszámolója.
  3. Az V. Kongresszuson elfogadott, az SZKT-ra vonatkozó határozatok megvitatása.
  4. Az Állandó Bizottság tájékoztatója az SZKT mőködésével kapcsolatban.
  5. Az Ügyvezető Elnökség Mőködési Szabályzatának módosítása.
  6. Az Ügyvezető Elnökség új alelnökének kinevezése.
  7. Az Ellenőrző Bizottság, a Szabályzatfelügyelő Bizottság és az Etikai Bizottság kiegészítése.
  8. Interpellációk.

 

Az SZKT ülése vasárnap délutánig tart.

December 12-én, pénteken du. 18.00 órától ülésezik az Egyeztető Kerekasztal.

 

Bukarest, 1997. december 2.

                                                                                                                           Markó Béla

                                                                                                                        szövetségi elnök

 

***      1997. november 28-án ülésezett az RMDSZ Háromszéki Szervezetének Képviselő Tanácsa Sepsiszentgyörgyön. A testület elnökéül Kozsokár Gábor szenátort, titkárául pedig Sánta Gyula kökösi polgármestert választotta (az alelnöki tisztségeket a szabályzat értelmében a három szék mindenkori elnökei töltik be), majd megerősítette a területi elnök által javasolt ügyvezető elnökséget. A megerősített vezetőség tagjai: Pap Attila ügyvezető elnök, valamint Elekes Károly gazdasági, Pál Ferenc tanügyi, Rozsnyai Sándor jogi, Incze Sándor egyházi, Béres Károly ifjúsági kérdésekért felelős ügyvezető alelnökök.

A harmadik napirendi pont az aktuálpolitikai kérdések megvitatása volt. A legnagyobb teret a Tanügyi törvény helyzetével kapcsolatos tájékoztatás, valamint az erre vonatkozó álláspont kialakítása kapott. A jelenlévők elhatározták, felhívást intéznek felelős román politikai erőkhöz, hogy ne kövessék az Iliescu-rendszer nemzetiségi kérdésekben is szószegő politikáját.

 

***      November 29-én, szombaton lakossági fórumra került sor Marosludason a helyi RMDSZ szervezet rendezésében. A nagy érdeklődést kiváltó találkozón részt vett Markó Béla szövetségi elnök is, aki aktuális politikai kérdésekről tartott tájékoztatót és válaszolt a hallgatóság kérdéseire.

 

 

***      Szombaton, november 29-én az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezete, a Pro Juventute egyesület és a Megyei Mővelődési Felügyelőség szervezésében került sor a kolozsvári Sportcsarnokban a hagyományos szüreti bálra. A mintegy 3.000 résztvevőt vonzó eseményen első ízben vett részt Markó Béla szövetségi elnök. A rendezvényen jelen volt Kelemen Hunor mővelődési államtitkár, Székely István ügyvezető alelnök, az Ügyvezető Elnökség Önkormányzati Főosztályának vezetője, Buchwald Péter alprefektus, Boros János, a megyei szervezet elnöke, továbbá Pécs testvérváros Önkormányzatának több képviselője. A szüreti bál – a hagyományokhoz híven – alkalmat adott a politikai történések oldott hangulatú áttekintésére is, és ennek során a szövetségi elnök a koalíciós egyeztetések, illetve a parlamenti munka humoros vonatkozásait elevenítette fel.