1997

1997. november 27., csütörtök V. évfolyam, 1164. szám

***      Nicola Girasoli professzornak, a neves olasz kisebbségkutatónak, valamint a Yehudi Menuhin Alapítványnak a meghívására 1997. november 19–24-e között Csicsó Antal, a Moldovai Csángómagyarok Szövetségének alelnöke részt vett Brüsszelben egy, az Európai Kultúrák Tanácsát (Open Assembly of the Cultures of Europe) előkészítő találkozón. Az Európai Kultúrák Tanácsa a kezdeményezők szándéka szerint úgy mőködne, mint az Európai Parlament második háza. Maga a tanácskozás november 21-én zajlott le az Európai Parlament új épületében, és fő témája volt az Assembly szükségességének megindoklása azzal, hogy sok olyan kisebb, esetleg eltőnőfélben lévő vagy elnyomott kultúra létezik Európában, amelynek nincs hangja, azaz nincs képviselve. Az Európai Kultúrák Tanácsa felvállalná ezt a szerepet, vagyis a keretében lennének képviselve ezek a kultúrák.

A tanácskozáson, amelyen a fő kezdeményező, Lord Yehudi Menuhin, a világhírő hegedőmővész mondott bevezetőt, részt vettek az Európa Parlament, a Régiók Tanácsa, az UNESCO, valamint a kisebbségi, illetve kisebbségekkel foglalkozó szervezetek képviselői.

A trinidadi és a szlovákiai cigányság képviselői mellett Csicsó Antal is rendes bemutatási időt kapott a tanácskozáson, így alkalma volt röviden bemutatni a moldvai csángómagyarok helyzetét, kultúráját és fő problémáit – többek között a magyar oktatás és magyar nyelvő mise hiányát.

Csicsó Antal november 23-án a brüsszeli Magyar Házban bő tájékoztatót tartott a csángókról. Ezen a találkozón jelen volt többek között a Magyar Köztársaság belgiumi nagykövete is.