1997

1997. november 26., szerda V. évfolyam, 1163. szám

***      Több mint kétszáz romániai, magyarországi és jugoszláviai hivatalos küldött vett részt november 21-én, Szegeden, a Csongrád megyei Közgyőlés székházában a Duna-Maros-Tisza Regionális Együttmőködés alapító jegyzőkönyvének ünnepélyes aláírásán.

A Duna-Maros-Tisza Eurorégióban négy magyar (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), négy román (Arad, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes) megye, valamint egy jugoszláv tartomány (Vajdaság) vesz részt. A térség gazdasági-kulturális és turisztikai együttmőködését előmozdítani hivatott eurorégió fontosságáról beszédesen vall két számszerő adat: a régió területe 77.243 négyzetkilométer, összlakossága pedig megközelíti a hatmilliót.

Az eseményen a román kormány nevében Remus Opriő kormányfőtitkár mondott köszöntőt. A román kormányküldöttségben az aláírási szertartáson jelen volt Niculescu Antal is, a kormány főtitkárának helyettese.

 

***      Lapzártakor kezdődött meg Markó Béla elnökletével a szövetség bukaresti székházában az RMDSZ-vezetés és a kormányzati tisztségviselők szokásos heti tanácskozása, amelyen Takács Csaba ügyvezető elnök is részt vesz. Markó Béla szövetségi elnök a tanácskozás bevezetőjében rövid helyzetelemzést tartott, amelyben külön szólt a kormányátalakításra vonatkozó koalíciós tárgyalások menetéről, a Tanügyi törvényt módosító Sürgősségi kormányrendelet szenátusi vitájáról, az eddig letárgyalt és titkos szavazással megszavazott cikkelyekről, valamint George Pruteanu parasztpárti szenátor nacionalista érzelmeket felszító, az ellenzék által nagy tetszéssel fogadott magyarság- és RMDSZ-ellenes, demagóg szóáradatáról. Ezt követően a kormányzati tisztségviselők beszámoltak munkájukról, és a tevékenységük során felmerült aktuális kérdésekről. Lapzártakor a tanácskozás még tartott.