1997

1997. november 25., kedd V. évfolyam, 1162. szám

***      November 23-án, vasárnap, Sepsibükszádon Puskás Bálint szenátor, Márton Árpád képviselő és Balogh Gábor polgármester a Földtörvény módosításáról, az új törvény rendelkezéseiben rejlő lehetőségekről beszélgetett az érdeklődőkkel.

 

***      1997. november 22-én tartotta soros ülését az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöksége. A testület több aktuális kérdésről tanácskozott és hozott döntéseket.

A résztvevők elemezték az utóbbi időszak fontosabb politikai fejleményeit, a kormánykoalíción belül felmerült nézetkülönbségeket a Tanügyi törvény módosítása kapcsán, és a várható kormányátalakítás problémáit. Határozat született a Gazdasági Tanács megalakításáról, amely konzultatív jelleggel mőködik az Udvarhelyszéki RMDSZ mellett. A testület úgy határozott, hogy a Választmányi ülést december 12-én, de. 10.00 órára hívják össze, ugyanakkor az ügyvezetői tisztség betöltése érdekében a jelentkezési határidőt december 12-ig meghosszabbította. A testület megállapította, hogy a módosított Földtörvény közbirtokosságot érintő intézkedéseinek kivitelezésében nyújtott segítség hatékonynak bizonyult, ami további támogatásra kötelezi a szervezetet. Az elnökség megállapította, hogy az egészségesebb párbeszéd és közhangulat kialakításáért a következő időszakban nagyobb hangsúlyt kell fektetni az udvarhelyszéki románság és az RMDSZ viszonyának fejlesztésére, a további félretájékoztatások és uszító jellegő megnyilvánulások elkerülése érdekében.

A következő udvarhelyszéki elnökségi ülésre december 5-én kerül sor, amikor is megvitatják az 1998. évi ütemtervet, és kialakítják a decemberben esedékes SZKT-n képviselendő álláspontot.

 

***      Lapzártakor véget ért a Szenátusban a Tanügyi törvényt módosító 36/1997 sz. Sürgősségi kormányrendelet általános vitája, majd megkezdődött a szakaszonkénti vita is. Az általános vitában az RMDSZ- frakció nevében Frunda György, Markó Béla és Verestóy Attila szólaltak fel. Frunda szenátor történelmi adatokkal érvelt annak bizonyítására, hogy a kisebbségek anyanyelvén folyó oktatásnak régi hagyományai vannak Romániában. Markó Béla és Verestóy Attila George Pruteanu parasztpárti szenátor minősíthetetlen hangú nacionalista támadásait, durva RMDSZ-ellenes kirohanásait utasította vissza, amelyekért a parasztpárti szenátort felszólalása közben az ülésvezető elnök (Petre Roman házelnök) többször is félbe kellett hogy szakítsa.