1997

1997. november 24., hétfő V. évfolyam, 1161. szám

***      Pénteken, november 21-én, a marosvásárhelyi 8-as körzet RMDSZ-szervezetének rendezésében lakossági fórumra került sor a kövesdombi moziteremben. A mintegy 500 érdeklődőt vonzó rendezvényen Markó Béla szövetségi elnök, Frunda György szenátor, Kelemen Attila, Kakassy Sándor, Kerekes Károly képviselők, Borbély László területrendezési államtitkár, Burkhardt Árpád alprefektus és Orbán Dezső alpolgármester vett részt. Az RMDSZ tisztségviselői tájékoztatást adtak a szövetség kormányzati tevékenységéről, a kormányátalakításra vonatkozó koalíciós tárgyalások menetéről és a Tanügyi törvény módosításáról szóló Sürgősségi kormányrendelet helyzetéről, és válaszoltak a hallgatóság kérdéseire.

 

***      November 22-én, szombaton, rendkívüli küldöttgyőlést tartott Sepsiszentgyörgyön a Háromszéki RMDSZ, amelyen részt vett Markó Béla szövetségi elnök is. Az ülésen Markó Béla beszámolt a szövetség kormánykoalíciós tevékenységéről, a kormányátalakítással kapcsolatos tárgyalások menetéről, valamint a Tanügyi törvény módosítására vonatkozó Sürgősségi kormányrendelet kapcsán folytatott koalíciós tárgyalásokról, a kormányrendelet helyzetéről, majd válaszolt a hozzá intézett kérdésekre. Ezt követően Márton Árpád, a háromszéki RMDSZ elnöke tartott beszámolót a szervezet munkájáról, majd a résztvevők megvitatták és módosították a szervezet szabályzatát, a kézdivásárhelyi területi szervezet önállósodása után kialakult heyzetnek és az V. Kongresszuson elfogadott Alapszabályzatnak megfelelően.

 

***      Ugyancsak szombaton, november 22-én, beszámoló közgyőlést tartott az RMDSZ kézdivásárhelyi szervezete. A közgyőlés egyhangúlag elfogadta Tamás Sándor elnök beszámolóját és a szervezet Ellenőrző Bizottságának a jelentését.

A beszámoló közgyőlés után lakossági fórumra került sor, amelynek témája a Tanügyi törvény és a Földtörvény módosítása után kialakult helyzet elemzése volt.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Markó Béla szövetségi elnök, aki a Tanügyi törvény helyzetéről tartott átfogó beszámolót.

A rendezvényen többek között jelen voltak: Orbán Árpád megyei tanácselnök, Kozsokár Gábor Kovászna megyei szenátor, Tamás Sándor parlamenti képviselő, Gazda László alprefektus, Horváth László, a prefektúra vezérigazgatója.

 

***      November 21–22-én a szlovéniai Lendván a Magyar Nemzetiségi Mővelődési Intézet, a magyarországi Anyanylevi Konferencia és az MVSZ szlovéniai tanácsa szervezésében került sor a kárpát-medencei magyar kisebbségi kulturális szervezetek találkozójára, amelyen az RMDSZ, EMKE, CSEMADOK, KMKSZ, HMSZ, Burgenlandi Magyar Kulturális Egyesület, VMKSZ és a rendezők képviseletében mintegy ötvenen vettek részt. A találkozón elemezték a több száz intézményt magába foglaló kulturális hálózat jogállását az egyes országokban, megvitatták az adott országokban észlelhető, az ottani magyar nemzeti kisebbségeket hátrányos helyzetbe hozó joggyakorlat és a nemzetközi szerződések közötti ellentmondás feloldásának módozatait, javaslatokat tettek a támogatási rendszerek hatékonyságának, értékközpontúságának és elszámoltathatóságának növelésére, valamint egyeztették az együttmőködés és információáramoltatás módozatait. A tanácskozás résztvevői sajtóközleményt adtak ki. Az RMDSZ–EMKE képviseletében dr. Kötő József, Balogh Ferenc, Dáné Tibor Kálmán és Kiss Jenő voltak jelen.

 

***      1997. november 21-én Nagyváradon bővített ülést tartott az RMDSZ Bihar megyei Önkormányzati Tanácsa. A találkozóra az RMDSZ színeiben meválasztott 18 polgármesteren és 20 alpolgármesteren kívül meghívót kaptak az RMDSZ Bihar megyei képviselői és szenátora, valamint a kormányhivatalok RMDSZ-támogatással kinevezett megyei intézményvezetői, élükön Modok Gusztáv alprefektussal.

A csaknem négyórás tanácskozáson számbavették a megye magyarságát leginkáb foglalkoztató szociális, közigazgatási, illetve sajátosan kisebbségi kérdéseket (Földtörvény, gázbevezetés, segélykiutalás, orvosi ellátás biztosítása, kétnyelvő táblák kitétele), egyértelmően szorgalmazva a kormányzati szerepvállalásból adódó előnyök hathatósabb kihasználását a közösség érdekében.

Az ülésen jelen volt Székely István, az RMDSZ önkormányzati ügyvezető alelnöke, és rövid ideig megtisztelte jelenlétével a tanácskozást Tőkés László püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke is.