1997

1997. november 19., szerda V. évfolyam, 1158. szám

***      November 18-án, kedden, az RMDSZ képviselőházi frakciója sajtóértekezletet tartott a Parlament épületében, a Hargita és Kovászna megyei románság helyzetére vonatkozó egyszerő indítvány ügyében. A sajtóértekezleten részt vettek: Varga Attila frakcióvezető, Asztalos Ferenc, Antal István, Garda Dezső, Ráduly Róbert Hargita megyei képviselők és Márton Árpád, Tamás Sándor Kovászna megyei képviselők.

Az RMDSZ-honatyák ismételten rámutattak az egyszerő indítványban foglaltak valótlanságára, és konkrét adatokkal cáfolták e propagandisztikus, populista jellegő és magyarellenes hangulatkeltést szolgáló indítvány állításait.

 

***      Románia Alkotmánybíróságának meghívására 1997. november 17-e és 19-e között hazánkba látogatott Sólyom László, a Magyar Köztársaság Alkotmánybíróságának (AB) elnöke, valamint Holló András alkotmánybíró és Paczoly Péter, az AB főtitkára.

A magyar küldöttség november 18-án, kedden, az RMDSZ bukaresti székházába is ellátogatott, ahol a vendégeket Kovács Csaba, a Képviselőház titkára, Tamás Sándor és Nagy István képviselők, valamint Markó Attila, a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal igazgatója és Szatmári Tibor, az RMDSZ szövetségi elnökének külügyi tanácsosa fogadták.

A találkozón az RMDSZ képviselői ismertették a romániai magyarság jelenlegi helyzetét, a politikai élet legújabb történéseit és ezek jogi vonatkozásait. A magyar alkotmánybírák beszámoltak intézményük szerepéről az átmenet időszakában, és megígérték, hogy lehetőségeikhez mérten jogi szakkönyvekkel támogatják a Babeő-Bolyai Egyetem jogi karán tanuló magyar diákokat.