1997

1997. november 20., csütörtök V. évfolyam, 1159. szám

***      Szerdán, november 19-én este az RMDSZ bukaresti székházában megtartották a szövetség vezetésének szokásos heti tanácskozását az RMDSZ kormányzati tisztségviselőivel. A tanácskozáson Markó Béla szövetségi elnök rövid helyzetelemzésében tájékoztatást adott a kormánykoalíciós tárgyalásokról a Tanügyi törvényt módosító Sürgősségi kormányrendelet kérdésében, továbbá a kormányátalakításról folyó tárgyalások állásáról, valamint a Képviselőházban, illetve a Szenátusban lezajlott vitákról a Hargita-Kovászna megyei románság helyzetével kapcsolatos egyszerő indítvány vitájáról, illetve a Tanügyi törvény módosítására vonatkozó Sürgősségi kormányrendelet általános vitájának megkezdéséről. Kifejtette, hogy a RNEP által kezdeményezett és az ellenzék által támogatott egyszerő indítványt a koalíciós partnerek csaknem egyöntetően elvetették, és méltatta a szövetség képviselőházi frakciójának kiváló csapatmunkáját, képviselőinknek az indítvány elvetéséhez hatékonyan hozzájáruló, tárgyszerő, dokumentált hozzászólásait.

Ezt követően a miniszterek és államtitkárok számoltak be kormányzati tevékenységükről, az egyes tárcák munkájában felmerült konkrét problémákról.

 

***      Csütörtökön, november 20-án, folytatódott a Szenátusban a Tanügyi törvényt módosító 36/1997-es számú Sürgősségi kormányrendelet általános vitája. A vitában Markó Béla szövetségi elnök, Verestóy Attila frakcióvezető és Puskás Bálint Zoltán Kovászna megyei szenátor fejtette ki az RMDSZ álláspontját, és érvelt az eredeti szövegváltozat helyessége mellett, szakmai, lélektani és pedagógiai érveket is felsorakoztatva.

Az általános vitát kedden folytatják a Szenátusban, majd még ugyanaznap megkezdik a kormányrendelet cikkelyenkénti vitáját is.

 

***      Keddi, november 18-i ülésén az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége úgy határozott, hogy az SZKT Állandó Bizottsága ülésén megfogalmazott felkérés értelmében november 30-ig megküldi a szakbizottságoknak az SZKT napirendjére kerülő javaslat- és határozattarvezeteket.

Az Ügyvezető Elnökség meghallgatta az ügyvezető elnök beszámolóját a kormányátalakítással kapcsolatos tárgyalásokról, és kiemelt fontosságúnak, elengedhetetlenül szükségesnek ítélte a reformok életbe ültetésével foglalkozó tárcák hatékonyabb mőködését célzó intézkedéseket a kormányátalakítás során. A testület foglalkozott a médiákban és a politikai élet színterén megnyilvánuló szélsőséges nacionalista, kisebbség- és magyarellenes hangulatkeltés kérdésével is.