1997

1997. november 18., kedd V. évfolyam, 1157. szám

***      Kedden, november 18-án került sor a Képviselőházban a Hargita-Kovászna megyei románság állítólagos veszélyeztett helyzetével kapcsolatos egyszerő indítvány vitájára. Az RNEP által kezdeményezett egyszerő indítványt a román kormánykoalíciós pártok frakciói nevében felszólaló honatyák visszautasították, rámutatva arra, hogy a benne felsorakoztatott vádakkal tulajdonképpen az ellenzéki pártok önmagukat minősítik, hiszen kormányzásuk idején –  hat évig –  semmit sem tettek a most felpanaszolt gondok megoldásáért.

Az RMDSZ képviselőházi csoportjának nevében felszólaló Varga Attila frakcióvezető politikai, jogi és erkölcsi szempontból közelítette meg az indítványt, amelyet elfogadhatatlannak, hazugnak és nemzeti győlölködést szítónak nevezett, a benne javasolt intézkedések sorát pedig alkotmányellenesnek és a nemzeti kisebbségek védelméről szóló európai Keretegyezménnyel ellentétesnek minősítette.

Asztalos Ferenc Hargita megyei képviselő, frakcióalelnök, a tanügyi bizottság alelnöke konkrét adatokkal cáfolta az indítvány célzatos, az igazságot elferdítő, provokatív állításait mind a szóbanforgó megyékben eszközölt magyar tőkéjő beruházásokra, mind pedig a román tanügyi személyzet és más szakemberek ún. elüldözésére, diszkriminációjára vonatkozóan.

Tamás Sándor Kovászna megyei képviselő konkrét, de hazug állításokat leplezett le rövid hozzászólásában. Cáfolta a kézdivásárhelyi gyermekotthon román gyerekeinek elmagyarosítására vonatkozó vádakat, és azt a követelést, hogy a „gyermekotthonok egész oktatási programja román nyelvő legyen”, egyszerően nevetségesnek nevezte, hiszen ezekben az intézményekben nem folyik oktatás, csak szabadidős foglalkozás és a másnapi iskolai napra való felkészülés. A román templomok romos helyzetével kapcsolatban az RMDSZ-képviselő rámutatott arra, hogy a templomok valóban romokban hevernek, de a kommunista rendszer döntötte le azokat, és valamennyi a görög-katolikus egyházé volt, másrészt a Vőcőroiu-kormány csupán az ortodox egyháznak nyújtott – hat milliárd lejes – támogatást, sem a görög-katolikus, sem a történelmi magyar egyházak nem kaptak költségvetési pénzt.

Hivatalos statisztikai adatokkal alátámasztott felszólásában Márton Árpád frakcióalelnök pontról pontra cáfolta az egyszerő indítvány Kovászna megyei románság elleni diszkriminációra vonatkozó állításait és felhívta a figyelmet a javasolt intézkedések alkotmányellenességére.

A vita után a Képviselőház 183 ellene és 97 mellette leadott szavazattal elvetette az RNEP egyszerő indítványát.

 

***      November 18-án, kedden, napirend előtti hozzászólásaikban Ráduly Róbert, dr. Garda Dezső és Antal István Hargita megyei képviselők szintén a Hargita-Kovászna megyei ún. románüldözéssel kapcsolatban foglaltak állást és konkrét, számszerő adatokkal visszaverték az ellenzék populista, álhazafias, valójában az ország érdekeivel ellentétes retorikáját, amellyel csupán politikai tőkét igyekeznek szerezni maguknak, és megpróbálják elterelni az ország közvéleményének figyelmét a reális gondokról, késleltetvén reformfolyamat megvalósítását, Románia európai és euroatlanti integrációját. Elek Barna Maros megyei képviselő felolvasta a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának a Tanügyi törvénnyel kapcsolatban elfogadott Nyilatkozatát.

 

***      A Szenátusban november 18-án, kedden, megkezdték a Tanügyi törvényt módosító 36/1997. sz. Sürgősségi kormányrendelet általános vitáját. Az RMDSZ álláspontját a kormányrendelettel kapcsolatban Lőrinczi Gyula és Eckstein-Kovács Péter fejtette ki. Az általános vitában felszólaló liberális szenátorok felhívták a figyelmet arra, hogy a Sürgősségi kormányrendelet rendelkezéseinek csupán kis hányada – mintegy három százaléka – vonatkozik a kisebbségi oktatásra, a többi a romániai oktatás általános reformját célozza. Az általános vitát csütörtökön, november 20-án folytatják a Szenátusban.

 

***      Markó Béla szövetségi elnök november 17-én, hétfőn, az RMDSZ bukaresti székházában fogadta Maxime van Hanswijck de Jonge urat, Hollandia új bukaresti nagykövetét. A bemutatkozó jellegő látogatáson a holland diplomata az RMDSZ aktuális törekvéseiről, kormányzati szerepéről, a romániai magyarságot foglalkoztató kérdésekről tájékozódott.

 

***      November 14-én, pénteken, az Ifjúsági Főosztály szervezésében kerekasztal-megbeszélést tartottak Kolozsváron, amelyen romániai magyar ifjúsági szervezetek képviselői, a politika iránt érdeklődő fiatalok  vettek részt. Az RMDSZ kongresszus utáni politizálásáról, kormányzati szerepvállalásáról folytatott eszmecsere vendégei voltak: Takács Csaba ügyvezető elnök és Tokay György kisebbségvédelmi miniszter.