1997

1997. november 17., hétfő V. évfolyam, 1156. szám

***      Terjedelmes interjút közölt november 15-i, szombati számában a marosvásárhelyi Népújság Markó Béla szövetségi elnökkel, a Tanügyi törvényt módosító Sürgősségi kormányrendelet körüli vitáról, de szélesebb összefüggésben az RMDSZ kormányzati szerepvállalásáról és politizálásának céljáról is. Az interjút – a benne taglalt kérdések jelentőségére való tekintettel – a Romániai Magyar Szó is közölni szándékozik, keddi, november 18-i számában.

 

***      1997. november 14-én, pénteken, Tamás Sándor Kovászna megyei képviselő, Gazda László alprefektus, Horváth László, a prefektúra igazgatója és Molnár Endre, az RMDSZ kézdiszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke falugyőléseken vettek részt. Kézdiszentléleken közel kétszáz, Kézdiszentkereszten közel száz érdeklődő részvételével folytattak beszélgetést a lassan rendszeressé váló Földtörvény-ismertető és gyakorlati tanácsokat is felmutató találkozókon. A nagy érdeklődés tanúsítja, hogy a háromszéki gazdákat komolyan érdekli a törvényódosításokban rejlő lehetőségek gyakorlatba ültetése.

 

***      Az európai integráció, a romániai tanügyi reform és a kisebbségek nyelvén történő oktatás bátorítása címmel kétnapos szimpóziumot tartottak a hét végén Kolozsváron a Project for Ethnic Relations (PER) amerikai alapítvány marosvásárhelyi irodája, a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal Kolozsvári területi irodája és az ET Bizalomépítő Intézkedések Programjának szervezésében, illetve támogatásával. A rendezvényen részt vett Tokay György kisebbségvédelmi miniszter, Béres András oktatásügyi államtitkár, Asztalos Ferenc, a Képviselőház tanügyi bizottságának alelnöke, Giovanni Mangioni, az ET szakértője, Livia Plaks, a PER ügyvezető igazgatója. A meghívottak között jelen volt Gabriel Andreescu, a román Helsinki Bizottság Pro Minoritate-díjas társelnöke, Smaranda Enache, a Pro Europa Liga elnöke és több más közéleti személyiség.