1997

1997. március 3., hétfő V. évfolyam, 978. szám

***      1997. március 3-án ülésezett az RMDSZ Operatív Tanácsa. Jelen volt Markó Béla, Takács Csaba, Verestóy Attila, Varga Attila és Kötő József. A bukaresti Szövetségi Elnöki Hivatalban lezajlott tanácskozás napirendjén a kormányzati munka során felmerülő kérdések megvitatása, a további teendők megjelölése szerepelt. Az Operatív Tanács döntött az 1997. január 31-i kormányrendelettel létrehozott és ezután megalakuló új konzultatív testületben, a Nemzeti Kisebbségek Tanácsában való részvételről.

 

***      1997. március 1-én a Ügyvezető Elnökség kezdeményezésére Kolozsváron találkozóra került sor a ÜE tagjai, illetve az RMDSZ prefektusai, alprefektusai és prefektúrai főigazgatói között.

A tanácskozás napirendjén szerepeltek az ügyvezető elnök tájékoztatója az országos koalíciós egyeztetésekkel kapcsolatban; a megyék kormánymegbizottainak beszámolói a koalíció gazdasági-szociális reformprogamja végrehajtásának menetéről, a minisztériumok megyei kirendeltségei élén történő változások folyamatáról, valamint a megyei korrupcióellenes bizottságok tevékenységéről. A tanácskozás résztvevői megállapították, hogy e változások megfelelnek a választások után érvényre jutott új szemléletmódnak, a lakosság részéről támogatásra találnak, azonban bizonyos esetekben a szükséges kormányzati lépések ütemét gyorsítani kell. A jelenlévők elhatározták, hogy emlékeztetőt fogalmaznak meg Victor Ciorbea miniszterelnök és Remus Opriő kormányfőtitkár számára, amelyben javaslatokat tesznek a kormányprogram hatékonyabb végrehajtását szolgáló gyakorlati intézkedésekre.

 

***      Február 28-a és március 2-a között Csíkszeredában megtartotta tisztújító közgyőlését a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete. A tanácskozást a pénteki nyitónapon az RMDSZ nevében köszöntötte dr. Kötő József, oktatás-, mővelődés- és egyházügyi ügyvezető alelnök. A tanácskozás második napján, szombaton, március 1-én felszólalt Markó Béla szövetségi elnök, a Látó főszerkesztője is. Markó Béla a romániai magyar sajtó és az RMDSZ viszonyáról, a sajtónak a civiltársadalom építésében, a demokrácia megerősítésében játszott szerepéről beszélt. A közgyőlés Ágoston Hugót, a bukaresti A Hét címő hetilap 53 éves főszerkesztő-helyettesét választotta a MÚRE elnökévé. Ügyvezető elnökké Gáspár Sándort, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztőjét, az egyesület eddigi főtitkárát választották meg.

 

***      Markó Béla szövetségi elnök és dr. Kötő József oktatás-, mővelődés- és egyházügyi alelnök szombaton, március 1-én részt vett Tamás József római-katolikus segédpüspök felszentelésén Csíksomlyón.