1997

1997. március 20., csütörtök V. évfolyam, 991. szám

***      Szerdán, március 19-én nyílt meg Marosvásárheyen a Pro Európa Liga rendezésében a Tolerancia Hetének harmadik rendezvénysorozata. A számos nemzetközi alapítvány (Heinrich Böll, Bilance) és a PHARE-program által támogatott egyhetes rendezvény minden évben a tragikus 1990. márciusi eseményekre emlékeztetve hirdeti a nemzetek és nemzetiségek közötti toleranciát és megbékélést.

A szervező Pro Európa Liga nevében Smaranda Enache és Csíki Boldizsár társelnökök nyitották meg a rendezvényt, amelyen a román államelnökséget Luminiőa Petrescu tanácsos, a kormányt pedig Tokay György kisebbségvédelmi miniszter képviselte.

Tokay György beszédében hangoztatta, hogy ha a kormány egyelőre nem képes anyagi jólétet biztosítani az állampolgároknak, legalább lelki komfortot kell nyújtania, biztosítván azt, hogy az ország minden állampolgára otthon érezhesse magát hazájában. A megnyitón szólt a résztvevőkhöz Fodor Imre, a város polgármestere, Virág György, a Maros Megyei Tanács alelnöke és Burkhardt Árpád alprefektus.

A rendezvénysorozat fő eseménye a szerdán kezdődött és csütörtökön folytatódó Interkulturális Fórum, amelyen romániai és külföldi politikusok, jeles személyiségek vesznek részt. Szombaton, március 22-én, Hogyan történhetett? címmel Smaranda Enache, Domokos Géza, Kincses Előd, Verestóy Attila és Nicolae S. Dumitru emlékeznek a hét évvel ezelőtt történtekre, majd vasárnap diákfórumon fiatalok vitatkoznak arról, miként juthatunk el a monológtól a párbeszédig.

 

***      A Székely Vértanúk marosvásárhelyi emlékmővénél, ahol a város magyarsága a hagyományokhoz híven ünnepelt és koszorúzott március 15-én, ismeretlen tettesek szerdán, március 19-én felgyújtottak több, az ünnepség alkalmával elhelyezett, magyar nemzeti színekkel díszített koszorút. Izsák Balázs, az RMDSZ Maros megyei szervezetének megbízott vezetője merényletnek nevezte az incidenst, amelynek elkövetői a román-magyar közeledést szeretnék megzavarni. Az RMDSZ megyei vezetősége az ügyben feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettesek ellen.