1997

1997. május 19., hétfő V. évfolyam, 1029. szám

***      Szombaton, május 17-én számos római katolikus, református, unitárius és evangélikus püspök, hazai és határon túli magyar személyiségek, az RMDSZ parlamenti képviselői, a helyi – Hargita megyei, csíkszeredai – hatóságok jelenlétében napfényes tavaszi időben kezdődött meg a hagyományos csíksomlyói pünkösdi búcsú, a székelyföldi és erdélyi katolikusok (és  bízvást mondhatni: a magyarság) nagy ünnepe. A csíksomlyói kegytemplom fölötti hegyoldalra összesereglett hívők, egész Erdélyből, de a közeli Moldovából és a határon túlról – elsősorban Magyarországról – is érkezett zarándokok előtt Paskai László bíboros, esztergomi érsek celebrált misét Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Tempfli József nagyváradi megyéspüspök segédletével. Több jeles protestáns püspök jelenléte a ceremónia ökumenikus jellegét hangsúlyozta.

A hagyományos rendezvénysorozatot megnyitó szentmisén részt vett Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, az RMDSZ több más országos és megyei, helyi vezetője. Jelen volt Tabajdi Csaba magyar miniszterelnökségi államtitkár, Szőcs Ferenc, Magyarország bukaresti nagykövete és Hodicska Tibor chiőinőui magyar nagykövet, továbbá Csoóri Sándor, a Magyarok Világszövetségének elnöke, a Habsburg-család több tagja, külföldi egyházak számos küldötte.

A misét és a pünkösdi körmenetet a Duna Televízió egyenes adásban közvetítette. Mint oly gyakran, a ceremónia végén ezúttal is kiadós zápor, sőt jégeső sepert végig a búcsú résztvevőin – mintegy a népi hiedelmet és reménységet igazolván, hogy nem lesz szárazság az idén –, de az ünnep így is a székelyföldi katolikusok és protestánsok, a magyarság együvétartozásának felemelő megnyilatkozása volt.

 

***      Az Oktatásügyi Minisztérium véglegesítette és a koalíciós kormány vasárnapi, május 18-i ülésén jóváhagyta a 84/1995-es Tanügyi törvény kiegészítésére és módosítására vonatkozó törvénytervezetet. Az új törvénytervezet tartalmazza egyrészt a romániai oktatás általános reformját szolgáló szabályozásokat, másrészt a romániai magyarság, az RMDSZ által megfogalmazott jogos igényeket az anyanyelvő oktatásra vonatkozó diszkriminatív, a kisebbségi oktatást korlátozó rendelkezések törlésével kapcsolatban. A tervezett módosítások értelmében megszőnik a kisebbségek nyelvén történő szakmai oktatásra vonatkozó tiltás, lehetővé válik az anyanyelven való egyetemi felvételizés, külön tankönyvek szerint folyik a román nyelv és irodalom oktatása a kisebbségi iskolákban, magyar nyelven lehet oktatni a történelmet és a földrajzot, a helynevek és más fogalmak kötelező román nyelvő elsajátítása mellett, és végül, de nem utolsósorban minden szakmában – beleértve jogtudományt, közgazdaságtant, mőszaki felsőoktatást – lehetővé válik az egyetemi-főiskolai oktatás, az egyházi iskolák pedig világi oktatást is folytathatnak, és ehhez részben állami támogatásra is számíthatnak. A törvénymódosítást előbb a két Ház szakbizottságaiban vitatják meg, majd a Képviselőházban és a Szenátusban bocsátják megvitatásra és elfogadásra.

 

***      Május 20-án, kedden 11 órakor a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal létrehozása óta első ízben tart plenáris ülést a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa (NKT). A Victoria Palota Márványtermében sorra kerülő ülésen a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal mellett tanácsadó szervként mőködő Nemzeti Kisebbségek Tanácsa, amelyben a romániai nemzeti kisebbségek szervezetei 3–3 küldöttel képviseltetik magukat, a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal eddigi munkájáról hangzik el beszámoló, megvitatják és elfogadják az NKT szervezési és mőködési szabályzatát és a testület 1997. évi költségvetését.

Az ülésen részt vesznek Tokay György kisebbségügyi miniszter, Klaus Fabritius kisebbségügyi államtitkár, a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal igazgatói és osztályvezetői is.

Az ülés után, délután 16 órától, ugyancsak a kormánypalotában, sajtóértekezletre kerül sor, amelyen részt vesz Tokay György kisebbségvédelmi miniszter és Klaus Fabritius államtitkár is.