1997

1997. május 16., péntek V. évfolyam, 1028. szám

***      A Nemzeti Liberális Párt május 16-án, pénteken megnyílt kongresszusán az RMDSZ nevében Markó Béla szövetségi elnök köszöntötte a résztvevőket. Beszédében az RMDSZ elnöke rámutatott arra, hogy a novemberi választások után megteremtődtek a mélyreható átalakulások lehetőségei Romániában. A kormányzó pártok sajátos, egymástól eltérő, jól meghatározott ideológiája dacára a kormánykoalícióban részt vevő pártok között lehetővé vált az együttmőködés egy közös program megvalósítása érdekében. Az elmúlt évtizedekben és a legutóbbi évek folyamán a többséget a kisebbségekkel szembeállító, mesterségesen keltett ellentétek meghaladására irányuló szándék és szolidaritás tette lehetővé ezt az együttmőködést. Az RMDSZ, a romániai magyarság hozzá kíván járulni a múltban felhalmozott jogtalanságok, egyenlőtlenségek felszámolásához, a többséggel közösen akar munkálkodni Románia demokratizálásáért, a románok és magyarok közös érdekeinek szolgálatában. A magyarság üzenete ez a közös érdek – hangoztatta az RMDSZ elnöke. – Mert nem igaz, egy percig sem volt igaz, hogy ellentétesek lennének az érdekeink. Nemcsak a közös múlt, hanem a jelen, de a jövendő is összeköt bennünket, közös az érdekünk, hogy Románia modern és demokratikus országgá váljék, amelyben valamennyien egyenlőek lehetünk és megőrizhetjük önazonosságunkat, méltóságunkat. Egyként akarjuk, hogy az ország betagolódjék az európai és euroatlanti struktúrákba, és ezekért az eszményekért, amelyek a mieink is, készek vagyunk közösen cselekedni. Meggyőződésünk, hogy a régi történelmi hagyományokra visszatekintő Nemzeti Liberális Párt partnerünk ezen az úton, amelyet együtt kell megtennünk, megküzdve a nehézségekkel, és megosztva a siker örömeit is – mondotta az RMDSZ elnöke, és sok sikert kívánt a kongresszus munkálataihoz.

 

***      Május 15-én, csütörtökön ülésezett Kolozsváron az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége. Jelen voltak: Takács Csaba ügyvezető elnök, Kötő József, oktatás-, mővelődés- és egyházügyi alelnök, Náznán Jenő, gazdasági alelnök, Székely István, önkormányzatokért és területi szervezetekért felelős alelnök, Varga Attila képviselőházi frakcióvezető, valamint Birtalan József gazdasági igazgató.

Az eredeti napirend bővült Segesvári Miklós Hunyad megyei alprefektus lemondási nyilatkozatával, amelyet a testület egyöntetően elfogadott.

A koalíciós egyezségek következtében történő kinevezések tekintetében a testület elégtelennek ítéli meg az előrelépést, és sürgeti a koalíciós megállapodás megyei szintő érvényesítését. Országos szinten az együttmőködés előrelépést mutat, amit az országos igazgatóságok élére történő kinevezések tanúsítanak.

Az RMDSZ-kongresszus javasolt időpontja 1997. október 4–5, színhelye Marosvásárhely, Nemzeti Színház. A napirendi pontok megállapítása a következő SZKT feladata lesz.

Az Ügyvezető Elnökség elfogadta Náznán Jenő ügyvezető alelnök tisztségéről való lemondását, tekintettel a Maros megyei Mezőgazdasági Igazgatóság főigazgatójává történt kinevezésére.