1997

1997. május 15., csütörtök V. évfolyam, 1027. szám

***      A Gheorghe Funar kolozsvári polgármester által május 14-ére, szerda délutánra összehívott tanácsülés előtt a testület 16 tagja, tehát többsége közös Nyilatkozatot fogadott el, amelyben elítélik a polgármester kezdeményezését, amellyel Funar „feltételeket” próbált szabni egy, a városi tanács által elfogadandó határozatban Göncz Árpád magyar köztársasági elnök kolozsvári látogatásához. A nyilatkozat aláírói között szerepelnek az RMDSZ tanácsosai, továbbá a többi kormánykoalíciós párthoz, illetve más, parlamenten kívüli demokratikus pártokhoz tartozó városi tanácsosok, sőt, az RTDP egyetlen kolozsvári tanácsosa is, akik úgy döntöttek, nem jelennek meg a polgármester által összehívott ülésen. A 16 kolozsvári városatya közös nyilatkozata elítéli a nemzeti egységpárti polgármester terveit, és Funar állításait visszájára fordítva éppenséggel őt vádolja azzal, hogy „aláaknázza a nemzetbiztonságot”.

Mint Boros János, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, városi tanácsos, egy ugyanaznap, május 14-én megtartott sajtóértkezleten elmondta, a tanács csak úgy hozhat érvényes határozatot, ha a testület 31 tagja közül legalább 16 jelen van.

Utóbb kiderült, hogy a tanácsülésen mindössze 13-an jelentek meg, két egységpárti tanácsos sem  ment el a „rendkívüli” ülésre.

Funar ugyan hétfőre, május 19-re ismét össze kívánja hívni a testületet, ám a történtek után aligha van esélye arra, hogy keresztülvigye szándékát, és komolyan megzavarja a magyar államfő kolozsvári látogatását.

 

***      Május 15-én, csütörtökön 23.30 órakor a PRO TV Találkozó a sajtóval címő késő esti mősorában a vendég Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke lesz. A moderátor Iolanda Stőniloiu mellett a sajtót ez alkalommal is Dumitru Tinu és Cristian Tudor Popescu, az Adevőrul címő központi napilap igazgatója, illetve főszerkesztője, valamint Octavian Andronic, a Libertatea címő fővárosi lap igazgatója – a mősor állandó meghívottai – képviselik. A minden bizonnyal érdekesnek ígérkező „találkozó” alkalmat ad az RMDSZ kormányzati szerepvállalásával kapcsolatos kérdések megválaszolására, ugyanakkor – a mősor szerkesztőinek szándéka szerint – arra is, hogy a PRO TV nézői megtudják, mit gondolnak az egyszerő magyarok az RMDSZ kormányzásban való részvételéről, és mit várnak a szövetségtől ebben az új helyzetben.