1997

1997. június 30., hétfő V. évfolyam, 1060. szám

***                                                           KÖZLEMÉNY

 

  1. július 12-én, szombat reggel 9 órára, a kolozsvári Egyetemiek Házába összehívom a Szövetségi Képviselők Tanácsának rendes ülését. Az ülés kétnapos, vasárnap délutánig tart.

Július 11-én, pénteken este 18 órától ülésezik az Egyeztető Kerekasztal a Fürdő (Pavlov) utcai székházban.

Az SZKT Állandó Bizottsága, egyeztetve az RMDSZ Ügyvezető Elnökségével a következő napirendet javasolja a júliusi ülésszakra:

  1. A kormányzással kapsolatos beszámolók (szövetségi elnök, miniszterek, államtitkárok);
  2. Költségvetés;
  3. Az Etikai Bizottság szabályzata;
  4. Kongresszusi előkészületek;
  5. Interpellációk.

 

Bukarest, 1997. június 30.

 

                                                                                                                           Markó Béla

                                                                                                                        szövetségi elnök

 

***      Szombaton, június 28-án, immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Kolozsvár melletti Tordaszentlászlón a helybeli RMDSZ és EMKE égisze alatt a hagyományos Szent László-napi kórustalálkozót.

Az idén több mint húsz különböző hazai és külföldi kórus jelentkezett erre a rangos rendezvényre, többek között a Budapesti Szenátor-Kórus, azaz a Magyar Parlament kórusa. Az ünnepi megnyitóra a helybéli református templomban került sor, ahol Hajdú Zoltán enyingi (Magyarország) református lelkész, országgyőlési képviselő hirdetett igét, majd Szőke Zoltán, a templom lelkésze üdvözölte az egybegyőlteket és ismertette a napi programot. Ezt követően a tordaszentlászlói kórus (karvezető: Guttmann Mihály, a Romániai Magyar Dalosszövetség tiszteletbeli elnöke), valamint a Szenátor-Kórus (karvezető: Iványi Tamás országgyőlési képviselő) hangversenyét hallgathatták meg a résztvevők. A nemzeti imánk eléneklése után a templom cintermében folytatódott az ünnepségsorozat, ahol Szent László mellszobra előtt, koszorúzással egybekötve tisztelgett az ünneplő közönség. Beszédet mondott Boldizsár Zeyk Imre megyei tanácsos, a helybéli RMDSZ elnöke, Buchwald Péter, Kolozs megye alprefektusa, Kóródi Mária, a Magyar Országgyőlés alelnöke. Szavalatok és énekszámok után a helybéli fúvószenekar kíséretében a kórusok felvonultak a faluban a Mővelődési Házhoz, ahol a dalkörök fellépésével folytatódott a rendezvény. A délutáni hangverseny előtt a Mővelődési Házban beszédet mondott Bárdos Attila polgármester, Boros János, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke, Szép Gyula, a Kolozs megyei Mővelődési Felügyelőség részéről, valamint Mátyás László, a Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatal Kolozs megyei kirendeltségének munkatársa. A kórusok emlékbe Kodály Zoltán plakettet és zászlószalagot vehettek át.

Ugyancsak Tordaszentlászlón, a festő Györkös Mányi Albert születésének 75. évfordulója alkalmából képkiállítást nyitottak meg. A rendezvényt beárnyékolta az, hogy a Mővelődési Minisztérium az idén nem tudta biztosítani a szervezőknek az anyagi támogatást, mert úgymond „szegény a kincstár”.

Az RMDSZ Mővelődés- és Egyházügyi Főosztálya részéről jelen volt Dáné Tibor Kálmán főosztályvezető.

 

***      Június 23–28-a között Borbély László, a Közügyi és Területrendezési Minisztérium államtitkára egy román kormánydelegáció tagjaként Ukrajnában  részt vett a román és ukrán kormány megállapodása értelmében Krivojrogban felépítendő Fémipari Kombináttal kapcsolatos kormányközi tárgyalásokon.