1997

1997. július 1., kedd V. évfolyam, 1061. szám

***      1997. június 30-án, hétfőn, Victor Ciorbea miniszterelnök kérésére Remus Opriő kormányfőtitkár és Tokay György kisebbségvédelmi miniszter a kormány épületében fogadta Marosvásárhely polgármesterét, Fodor Imrét és Maros megye prefektusát, Dorin Floreát. A találkozón a módosított Közigazgatási törvény végrehajtása kapcsán felmerült problémákat vitatták meg, és megállapították: a törvény egyértelmően a polgármester hatáskörébe utalja a kétnyelvő feliratok kihelyezését, anélkül, hogy erről a helyi tanácsnak határoznia kellene.

Ekképpen beigazolódott és végleg tisztázódott, hogy Fodor Imre teljesen jogszerően járt el, amikor felállíttatta a város nevét jelző kétnyelvő táblákat Marosvásárhely be-, illetve kijáratainál.

 

***      A Szenátus június 30-i, hétfői ülésén napirendre tőzték egy 65, zömmel az SZDRP-hez, továbbá a Nagy Románia Párthoz és az RNEP-hez tartozó, de több kormánykoalíciós szenátortól is kezdeményezett határozat-tervezet megvitatását. Ez egy olyan kivizsgáló bizottság létrehozását célozta, amelynek az lett volna a feladata, hogy felülvizsgálja a székelyudvarhelyi polgármester és Városi Tanács csereháti ügyben tanúsított „magatartását és tetteit”, valamint a Kovászna és Hargita megyékben eszközölt hivatalos telek-átruházások és egyes közérdekő beruházások megvalósításának a törvényességét és az egykori Har-Kov. jelentés „konklúzióinak és intézkedéseinek” a gyakorlati alkalmazását.

A plénum az érdemi vitát mellőzve, 57 mellette és 52 ellene leadott szavazattal, 4 tartózkodás mellett elhatározta a bizottság felállítását, azzal hogy egy későbbi vitában meghatározzák majd a bizottság célkitőzéseit. Erre a vitára azonban nem került sor, mert több szenátor eljárási kifogást emelt. A procedurális vita során Frunda György szenátor kollektív bőnösséget tételezőnek minősítette a javaslatot, és súlyos politikai hibának nyilvánította a bizottság létrehozását. Kérte a vita elnapolását azzal a megokolással, hogy időközben minden egyes frakció megfogalmazhassa álláspontját. Corneliu Turianu KDNPP-szenátor bejelentette, hogy az indítványt aláíró kormánykoalíciós szenátorok  visszavonták támogatáskat.

Kedden, július 1-én, a Szenátus rendkívüli ülésszakának első napján Verestóy Attila szenátor, hivatkozással az aláírók egy részének visszalépésére és az előzetes érdemi vita elmulasztására, azt kérte, hogy a plénum újra szavazzon a bizottság felállításáról. További eljárási vétségekre hivatkozva Frunda György és Markó Béla szenátorok ugyanezt igényelték. A vitát felfüggesztették, hogy a pártfrakciók egyeztethessék álláspontjaikat. Az egyeztetés elhúzódása miatt a további vitát a következő, csütörtöki ülésnapra, július 3-ra halasztották.

 

***      Szombaton, június 28-án, Kolozsváron, az Ügyvezető Elnökség székhelyén ülésezett az RMDSZ Alapszabályzat-előkészítő Bizottsága. Jelen voltak: Székely István, Bakk Miklós, Ráduly Róbert és Markó Attila.

Az ülésen az alapszabályzat elvi kérdéseit vitatták meg, és megállapították: pontosítani kell az alapszabályzatnak a tagságról, döntési hierarchiáról, a szövetség ellenőrző testületeiről szóló rendelkezéseit, ugyanakkor szabályozni kell a kormányzati tisztségviselők jogállását és a parlamenti jelölés kérdéskörét. Az elvi kérdések tisztázását követően a bizottság július második felében elkészíti a szövegszerő módosító indítványokat is.