1997

1997. június 26., csütörtök V. évfolyam, 1057. szám

***      Június 26-án, csütörtökön, a Tanügyi törvény módosítása kapcsán az RMDSZ képviselőházi frakciója Markó Béla szövetségi elnök jelenlétében megbeszélést folytatott Victor Ciorbea miniszterelnökkel a Tanügyi törvény helyzetéről.

Ugyanaznap külön tárgyalt erről a kérdésről a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt és a Nemzeti Liberális Párt szenátusi frakciója, utána pedig a KDNPP, az NLP, az SZDU és az RMDSZ szenátusi frakciói egyeztettek a Tanügyi törvény kapcsán a miniszterelnök jelenlétében. Az egyeztetésen jelen volt Ion Diaconescu, a KDNPP elnöke, Mircea Ionescu Quintus, az NLP elnöke és Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

Mint köztudott, a koalíción belül éles nézeteltérések vannak a Tanügyi törvény elfogadásának módját illetően. Mivel ebben a parlamenti szesszióban már nem lehet elfogadni a törvényt, az RMDSZ véleménye szerint  sürgősségi kormányrendeletet kell kiadni. Ezt az álláspontot támogatja az SZDU is és a miniszterelnök is, aki viszont kéri a  kormánykoalíciós frakciók támogatását.

Minthogy a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt és a Nemzeti Liberális Párt frakcióin belül továbbra is nézeteltérések vannak, hétfőn, június 30-án, újabb egyeztetésekre kerül sor.

 

***      Markó Béla szövetségi elnök kezdeményezésére június 25-én, szerdán este sajtómegbeszélésre került sor az RMDSZ bukaresti székházában a bukaresti magyar írott és elektronikus sajtó képviselőinek, valamint az MTI és a magyarországi sajtó bukaresti tudósítóinak részvételével az RMDSZ és a magyar nyelvő sajtó viszonyának témakörében. A kötetlen tanácskozáson Markó Béla rövid helyzetelemző bevezetője után a megjelentek hasznos eszmecserét folytattak az RMDSZ és a magyar nyelvő sajtó viszonyáról a megváltozott helyzetben, különös súllyal arról, hogy a kormányzati szerepvállalással megnövekedtek a szövetség iránti elvárások, továbbá arról, hogy miképpen szolgálhatja a média a közvélemény objektív tájékoztatását a szövetség munkájáról. Szó esett a sajtó operatívabb informálásának szükségességéről a parlamenti és kormányzati munka tekintetében. A résztvevők egyértelmően hasznosnak ítélték a kezdeményezést és megállapodtak abban, hogy az ilyen jellegő tanácskozásokat rendszeresíteni fogják.