1997

1997. június 25., szerda V. évfolyam, 1056. szám

***      Az Európa Tanács Parlamenti Közgyûlésének június 25-i ülésén a képviselôk elfogadták a balkáni aromán közösségekrôl szóló jelentést, melyet a Luis Maria Depuig spanyol és Gunnar Jansson finnországi svéd képviselô készített el. A dokumentum szorgalmazza, hogy az aromán nemzeti közösségeket ismerjék el azok az országok, melyek területén élnek, s biztosítsák számukra az európai típusú kisebbségi jogokat identitásuk megôrzése és fejlesztése céljából. A vita során felszólalt Frunda György, az RMDSZ szenátora is, aki támogatásáról biztosította az aromán közösségeket, a balkáni államok számára pedig példaként említette a román kormány viszonyulását a romániai magyarsághoz. A részletekre visszatérünk.

 

***      1997. június 12-én tartotta tisztújító közgyûlését a nagybányai RMDSZ. A küldöttek Ludescher István mérnököt választották meg elnöknek. Ludescher István régóta aktív tagja a nagybányai RMDSZ-nek. 1992 óta nagybányai városi tanácsos és elnökké választásáig az RMDSZ vezetôségi tagja volt. Az nagybányai RMDSZ vezetôségének tagja még: Csiha Tamás politikai alelnök, Pintér Attila szervezési alelnök, Vida Zoltán oktatási alelnök, Dávid Lajos mûvelôdési alelnök és Farkas Zoltán ügyvezetô alelnök. Mint ismeretes, Olajos Pál januári halála óta Csiha Tamás töltötte be ideiglenesen az elnöki tisztséget.

 

***      1997. június 21-én tartotta tisztújító közgyûlését a Székelyudvarhely Területi RMDSZ. Az elnöki tisztségre két jelölt pályázott: Sófalvi László üzemmérnök, alpolgármester és Thamó Csaba tanár, az Udvarhelyi Fiatal Fórum jelöltje. A szavazás eredményeképp Sófalvi László lett a szervezet régi-új elnöke.